Hoćemo li svi moći da kupimo stan

Info

Izvor: Katarina Preradoviæ

Četvrtak, 29.04.2004.

13:02

Default images

Osnivanje Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita sasvim sigurno će uticati na pojednostavljenje procedure i povoljnije uslove za odobravanje stambenih kredita. Prvo će se odraziti na smanjenje broja žiranata, koji su sada glavni garant, a naročito će uticati na produženje rokova otplate. U nešto manjoj meri će uticati i na smanjenje kamate, s obzirom na to da smo još sa stanovišta investicija visoko rizična zemlja.

Pomaka će sigurno biti, a u kojoj meri, rano je govoriti, jer zavisi od konačne verzije zakona, koji može biti menjan amandmanima - kaže Raško Tomašević, marketing menadžer u HVB banci, i najavljuje da će ova banka vrlo brzo nakon usvajanja ovog zakona, najverovatnije već od juna, odreagovati izmenom uslova za davanje stambenih kredita.

Kanadski model

Ovo su prve reakcije banaka na vladin Predlog zakona o Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, a najavljen je kao napor države da čvrstim garancijama ohrabri banke da daju povoljnije stambene kredite i samim tim prošire krug građana koji će ovim putem rešiti stambeno pitanje. Zakon predviđa osnivanje Korporacije, državnog osiguravajućeg društva, po ugledu na kanadski model, specijalizovanog za osiguranje potraživanja po osnovu stambenih kredita koje odobravaju banke, a koja su obezbeđena hipotekom. Sredstva za rad Korporacije treba da obezbedi država iz već problematičnog budžeta sa stanovišta deficita, i to u iznosu od najmanje deset miliona evra. Ovim sredstvima Korporacija bi namirivala potraživanja banaka, koje sa njom sklope ugovor, u slučaju da građanin, kome je odobren kredit, iz nekog razloga nije u mogućnosti da redovno otplaćuje svoje rate.

Efekti do kraja godine

I u „Hipo Alpe Adrija banci“ smatraju da je sasvim izvesno da će garancijski fond države obezbediti povoljnije uslove kreditiranja, kako u pogledu niže kamate, tako i u pogledu rokova otplate. U ovoj banci pozdravljaju donošenje takvog zakona i ističu da se on već duže vreme očekivao. Prve efekte za građane u „Hipo banci“ najavljuju do kraja godine.

Izuzetak predstavlja stav „Komercijalne banke“, čiji član uprave zadužen za odnose s javnošću Goran Milićević ističe da bitnih efekata ovog zakona u praksi neće biti.

- Sam zakon neće ništa promeniti, jer ni sada problem nisu garancije, pošto se za kredite odlučuju građani sa solidnim primanjima, koji imaju mogućnosti to i da otplate. Problem su dugoročni izvori sredstava za kreditiranje, jer je štednja kod nas uglavnom kratkoročna. Dugoročna štednja kod nas učestvuje u ukupnoj štednji sa svega jedan odsto, pa je teško naći izvore za povoljnije kreditiranje. Zato nema prostora za obaranje kamata i produžavanja roka otplate, a zakonodavac treba da pomogne jačanje kapitala banaka a ne garancije - tvrdi Milićević.

Hoće li garancije države za stambene kredite ojačati i stanogradnju?

Marko Goranović, direktor građevinske firme „Napred“, ocenjuje da bi povoljniji stambeni krediti ohrabrili stanogradnju.

Prvi korak

- Ovo je odličan početni korak, ali na potezu su pre svega banke. Trenutno postoje tri problema, niska primanja naših građana, koja ih sputavaju da uzmu kredite, kratki rokovi otplate, ali i bezobrazno visoke kamate banaka. Kod nas uglavnom nemate rokove otplate duže od 15 godina, dok su oni u zemljama sa boljim standardom od 20 do 30, a negde, poput Švajcarske, i 40 godina. Kamate naših banaka su enormno visoke, jer osim inflacije, banke ukalkulišu i politički rizik, što je krajnje nekorektno. U normalnim zemljama, u najnepovoljnijim uslovima kamate su za trećinu manje nego kod nas - ističe Goranović.

On procenjuje da se efekti ovakvog poteza države ne mogu očekivati brzo, već tek kroz par godina, pa građani ne treba da očekuju revolucionarne pomake, pre svega oni sa manjim platama, kojima će slaba platežna moć i dalje biti prepreka za dobijanje stambenih kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: