Previše buke šteti suđenjima

Info

Izvor: I. Stojkoviæ

Sreda, 31.03.2004.

11:56

Default images

Ipak, moguće izmene zakona ne bi smele uticati na postupke koji su u toku

Potenciranje u javnosti predloga o ukidanju posebnih odeljenja za suđenja iz oblasti organizovanog kriminala predstavlja pritisak na sudije i može negativno uticati na postupke koji su u toku. Sudije bi trebalo ostaviti da na miru rade svoj posao - izjavio je za "Glas" dr Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije.

Ivošević objašnjava da nisu sudije krive što su izabrane da rade ovaj posao i što primaju velike plate. Prema njegovom mišljenju zakonske promene, ako se već želi da budu izvršene, trebalo je prvo pripremiti i u miru obaviti posao.

- I sam sam bio protiv uvođenja ovih posebnih odeljenja još onda kada je to učinjeno. Razlozi su sada manje bitni ali ta zakonska rešenja koja su usvojena mogla su biti izložena kontroli Ustavnog suda. I samo ministarstvo je moglo da podstakne ovaj postupak. Smatram da ipak suđenja za organizovani kriminal neće biti prekinuta niti ugrožena, jer se ta situacija može rešiti i kroz predlog zakona, odnosno kroz završne odredbe, gde bi pisalo da će sudije u predmetima koji su u toku zadržati iste.

Zaista je sporno prema sada važećem rešenju da sudije u posebnim odeljenjima imaju tri puta veće plate od svojih kolega u Okružnom sudu koji takođe sude ubistva. Ono što je takođe apsurd je da, recimo, stručni saradnici pri ovim posebnim odeljenjima imaju veću platu nego sudije koji ne rade u njima - rekao je Ivošević.

Ivošević je napomenuo da je zbog trgovine sa usvajanjem paketa pravosudnih zakona 2001. godine ( pogodba sa DSS oko Zakona o radu ) i samo bivše ministarstvo pravde bilo u jednoj vrsti opstrukcije prema njima, te je stoga bilo dosta izmena i dopuna. On podseća da predlog zakona koje je radilo ministarstvo nije uzet u obzir, te da nije bilo ni javne rasprave.

- Dakle, usvojen je paket zakona koje je predložio DSS, a tu mislim pre svega na Zakon o uređenju sudova. Prema tom Zakonu apelacione sudove i upravni sud trebalo je da dobijemo za devet meseci, ali se to nije dogodilo, a sada opet DSS pomera ovaj rok za dve godine što je, pak, predugačak rok - rekao je Ivošević.

Omer Hadžiomerović, član Upravnog odbora Društva sudija Srbije, ističe da se još ne zna pouzdano kakve će izmene biti predložene, ali da je jako važno da se stvar ne prelomi preko kolena već da se održi stručna rasprava i konsultuje pravosuđe prilikom definisanja predloga.

- Društvo sudija Srbije zauzeće uskoro i zvaničan stav povodom ovog pitanja, ali je suština da stvari ne smeju biti menjane na brzinu. Naravno, ne mislim da bi javna rasprava trebalo da traje dugo, to se može učiniti efikasno i u razumnom roku i da se zakon koji se tiče organizovanog kriminala, koji zaista ima slabosti, što je moguće više poboljša. Lično smatram da samo ukidanje posebnih odeljenja ne bi trebalo da ugrozi postupke koji se već vode. Sam zakon koji je sada na snazi donet je iz određenih potreba i uz određenu argumentaciju. Isto tako, postoje argumenti i za jedno drugačije rešenje - rekao je Hadžiomerović.

Na pitanje da li je suštinski problem upravo to što često imamo izmene i dopune zakona, pa je sudijama teško da rade i adaptiraju se na stalne promene u zakonodavstvu, Hadžiomerović je rekao da su izmene zaista česte i da zbog toga i treba hladne glave pristupiti izmenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: