Ivan Stambolic je prihvatio predsednicku kandidaturu

Info

Izvor: Zoran Radovanoviæ

Subota, 05.04.2003.

12:28

Default images

Negde u leto 1999. godine Nenad Canak i ja bili smo na nekim susretima opozicije u Budvi. Jedne veceri tokom tih susreta sedeli smo u jednom budvanskom kaficu i razgovarali o tome ko bi mogao da bude kandidat za predsednika Savezne Republike Jugoslavije na sledecim izborima. U jednom trenutku rekao sam: "Znas, Nenade, ja bih od svih koji postoje na politickoj sceni Srbije, bez obzira da li su aktivni ili pasivni, najradije za opozicionog predsednickog kandidata glasao za Ivana Stambolica", pocinje svoja secanja na nekadasnjeg, sada pokojnog, predsednika Srbije Ivana Stambolica, lider Koalicije Sumadija i clan Predsednistva DOS Branislav Kovacevic.

Kovacevic se priseca da je svoju podrsku eventualnoj predsednickoj kandidaturi Ivana Stambolica pokusao da obrazlozi sledecim argumentima: prvo, Ivan Stambolic nije imao stranku, tako da i ako bi bio izabran ne bi imao obaveze prema svom clanstvu; drugo: on je odrzavao dobre kontakte sa svim liderima opozicije, cak i sa onima koji su kasnije ostali izvan DOS; trece: komunicirao je sa ljudima sa prostora bivse Jugoslavije, koji su, posle njegove smene u Srbiji, dosli na vlast, a imao je dobre kontakte sa predsednikom Crne Gore Milom Djukanovicem i ostalima iz crnogorske vlasti. Jedna od najvaznijih stvari je ta sto je Ivan Stambolic imao komunikaciju i sa Albancima, odnosno sa njihovim liderima. I, na kraju, on je bio covek koji je imao dobre kontakte sa predstavnicima medjunarodne zajednice.

- I tada sam mislio da nijedan predsednicki kandidat ne bi toliko iziritirao bracni par Milosevic-Markovic kao sto bi to bio slucaj sa kandidaturom Ivana Stambolica. Naravno, tada sam mislio na medijsku kampanju koja bi se protiv njega povela, i koja bi se vremenom pretvorila u svoju suprotnost, odnosno u prednost Ivana Stambolica - prica Kovacevic i seca se da je Nenad Canak, nakon ove njegove argumentacije, spontano prokomentarisao da bi "Stambolicevo prisustvo u nekom opozicionom okupljanju bilo blagorodno, u smislu da bi on amortizovao nesporazume unutar opozicije".

- Kad smo Nenad i ja krenuli iz onog kafica, sreli smo Miodraga Kostica, tadasnjeg politickog direktora Demokratske stranke. Nenad mu je preneo sta smo prethodno razgovarali, a Kostic je samo mahnuo rukom i rekao "ne". Posle pet koraka, vratio se i rekao nam da ce ipak on to da kaze Djindjicu, da to mozda i nije tako lose... To je bilo prvo pominjanje Ivana Stambolica kao moguceg opozicionog predsednickog kandidata - priseca se predsednik Koalicije Sumadija.

Od tada pa nadalje, Kovacevic se, veli, sve cesce vidjao i razgovarao sa Ivanom Stambolicem. Od sredine 1999. Stambolic je postao veliki prijatelj Koalicije Sumadija.

- U tim sve cescim susretima pominjao sam mu da bi neki voleli da ga vide kao opozicionog predsednickog kandidata... Negde krajem maja, ili pocetkom juna 2000. u njegovoj kancelariji u Beogradu ozbiljno smo razgovarali o toj temi. On tada nije rekao definitivan stav, vec je ostavio mogucnost da se o tome naknadno razgovara. Posle mesec dana, otprilike, pozvao me je telefonom i zatrazio da se vidimo. Na tom novom sastanku, kojem je prisustvovala i jedna moja bliska saradnica iz Koalicije Sumadija, Ivan Stambolic mi je, secam se, doslovce rekao: "Mogu da prihvatim da budem opozicioni predsednicki kandidat pod dva uslova. Prvi uslov je da to bude jednoglasna odluka DOS, odnosno da moja kandidatura ni slucajno ne bude kamen razdora u opoziciji. Drugi uslov je da mi protivkandidat na izborima bude Slobodan Milosevic, jer samo sa njime hocu da izadjem na crtu.

Ukoliko bilo ko drugi, umesto Milosevica, bude kandidat SPS, ja u tome ne bih ucestvovao".

- Stambolic mi je tada - nastavlja Kovacevic - jos rekao i da je o predsednickoj kandidaturi razgovarao sa Milom Djukanovicem, te da mu je Djukanovic sa svoje strane dao podrsku, naravno, ukoliko i DOS podrzi njegovu kandidaturu. Nakon ovoga, usledili su razgovori unutar DOS. U tom trenutku (sredinom 2000. - prim. Z.R.) Stambolicevu predsednicku kandidaturu podrzali smo Nenad Canak, Mile Isakov, Rasim Ljajic i ja. Vladan Batic je mislio da to mozda nije losa ideja. Zoran Djindjic i Zarko Korac rekli su tada da sa njime nemamo sansu da pobedimo Milosevica. Informisao sam Stambolica o tome ko je od lidera DOS podrzao, a ko nije njegovu potencijalnu predsednicku kandidaturu. On je na to reagovao sasvim normalno. Kazao je da je on rekao sta je imao. Dodao je da ce on da podrzi svakog predsednickog kandidata koga DOS predlozi.

Primetio je tom prilikom i da nije vazno ime opozicionog predsednickog kandidata, vec da je bitan zajednicki izborni nastup opozicije - navodi Kovacevic.

Ivan Stambolic je, priseca se predsednik Koalicije Sumadija, 19. avgusta 2000. poslednji put posetio Kragujevac. Toga dana u prostorijama Koalicije Sumadija uprilicen je sastanak sa rukovodstvom te politicke organizacije.

- Na tom sastanku Stambolicu sam poklonio "zutu majicu" kao simbolican znak biciklisticke pobede, zato sto je on uvek govorio da "politika nije trka na 100 metara, vec maraton... Sledeci i, poslednji put, videli smo se dva dana uoci njegovog nestanka. Trebalo je da se sretnemo kod njega u kancelariji, medjutim, on je zbog svojih obaveza u gradu predlozio da se nadjemo u beogradskoj kafani "Lovac". Nakon razgovora koji smo imali, pridruzili su nam se glavni i odgovorni urednik Danasa Grujica Spasovic i predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Canak. Razgovor nas cetvorice potrajao je prilicno dugo, a oko 17 sati (23. avgusta 2000. - prim. Z. R.) Stambolic, Spasovic i ja posli smo na istu stranu. U tim trenucima naisao je fotoreporter Danasa i ovekovecio taj nas poslednji susret - prica Kovacevic.

Prilikom tog poslednjeg susreta, Stambolic, prema Kovacevicevim recima, nije odavao utisak uplasenog coveka, mada je, u prethodnim razgovorima napominjao da mu se telefonom javljaju neki ljudi i govore o temama koje u tim vremenima nisu bile za telefon.

- Nije pominjao imena, osim sto mi je u jednom trenutku rekao da se radi o pojedinim razalovanim ili bivsim generalima, koje je on nazivao "zlatiborskim generalima". Nisam ga najbolje razumeo, tako da ne znam da li je mislio na ljude koji imaju vikendice na Zlatiboru, ili na generale koji se okupljaju na nekom mestu na toj planini - kaze Kovacevic i dodaje da mu je Stambolic u svim razgovorima govorio o Miri Markovic kao "generatoru Milosevicevog ponasanja". Kao da je, smatra celnik Koalicije Sumadija, na neki nacin zeleo da manje optuzi Milosevica za politiku koju je vodio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: