Nova robna marka

Info

Izvor: V. Todoroviæ

Četvrtak, 27.02.2003.

12:06

Default images

Obeležje mornarskog roda, a pre toga ratničkog, tetovaža se ubrzo proširila na različite društvene grupe, preko zatvorenika i gangova do filmskih zvezda, pevača, sportista i njihovih obožavalaca. Od ritualnog obeležavanja ratnika indijanskih i polinezijskih plemena do umetničkog i zanatskog perfekcionizma savremenih majstora, "tatoo" nosi u sebi crtu posebnosti i tajanstvenosti.

Tetovaža je poseban način ukrašavanja ljudske kože bojom ubačenom ispod njene površine. Praktikovali su ga stari Egipćani još pre 2000 godina stare ere, i od tada se "tatoo" javlja u mnogim krajevima sveta, gde razna plemena njime označavaju svoj društveni status i pripadnost grupi ili izražavaju žalost za umrlim.

U novobeogradskom "tatoo" salonu, u bloku 61, razgovarali smo sa beogradskim majstorima tetovaže Dekijem i Bracom, koji su nam otkrili čari ovog zanata govoreći o njemu kao o umetosti.
- Tetovažom se bavim oko pet godina. Počeo sam da se time bavim iz hobija, to me je zabavljalo. Najpre sam tetovirao drugove i prijatenje, a kasnije je to prešlo u posao koji je dosta isplatljiv, priča Deki.

- U poslednje vreme više dolaze devojke nego muškarci, i biraju uglavnom manje motive na intimnim delovima tela, dok muškarci traže da im uradim veće tetovaže, npr. preko celih leđa, ramena ili ruke, objašnjava Deki.

- "Tatoo" danas predstavlja odraz naše energije, individualnosti i vere u ličnu slobodu. Iz mog iskustva zaključio sam da se tetoviraju osobe čvrstog karaktera koje poseduju izgrađenu i iskristalisanu ličnost, kao i osobe koje žele da na taj način prenesu neku ličnu poruku- uverava nas Braca.

Bez obzira na popularnost tetovaže, i dalje ostaje pitanje: Šta ako mi se motiv više ne dopada, ili ako se sada voljena osoba zove drugačije, kako to popraviti?
-U nekim slučajevima, mogu pomoći tatuisti prepravkom i pokrivanjem stare slike. Na drugoj strani, tu je plastična hirurgija i laser - objasnio je Braca.

Za laike se često postavlja pitanje: da li je tetoviranje bolno?

- Tetoviranje jeste bolno. Na nekim mestima tela manje, a na nekim više. Da li će vas boleti zavisi i od samog majstora koji nanosi tetovažu. Najbolnija mesta su unutrašnja strana bicepsa, podrebarni delovi, dlanovi, tabani, ali ako vas bol brine lokalna anestezija nam je uvek pri ruci. Oni koji se odluče za "tatoo" izdržaće - kaže Deki.

- Najveća satisfakcija mi je kada mušterija izađe srećna i zadovoljna mojim radom. Cene tetoviranja se kreću od 25 evra pa naviše, u zavisnosti od komplikovanosti, i motiva, i boje koju upotrebljavamo. Boje koje koristimo su biljnog porekla i nabavljamo ih iz inostranstva od specijalizovanih firmi za proizvodnju boja. Šanse da se neko inficira ravne su nuli, a igle kojima se nanosi tetovaža posle jedne upotrebe se uništavaju - odgovorio nam je Braca.

Kako izgleda jedan proces tetoviranja?

- Prvo se koža dezinfikuje, kasnije se motiv preslikava specijalnim indigom. Zatim se mašinom nanosi boja pod kožu, u zavisnosti od veličine motiva glava mašine može da ponese od tri pa do 14 iglica. Izrada može trajati pola sata, a ponekad i do šest sati. Kvalitet tetovaže ne zavisi samo od mene već i od mušterije koja mora da se ophodi prema svojoj tetovaži kao prema bebi, nekih pet do deset dana, pričaju naši sagovornici.

- Ukoliko se tetovirani pridržavaju saveta, ne češkaju i ne čupkaju krastice i tad ne mora da se popravlja i sve ostaje kako je prvobitno urađeno. Posao, dakle, može da pokvari samo nervoza. Povučeni radoznalošću i željom da što pre vide sliku, ponekad je pokvare. Slika tek na koži dobija potpunu lepotu- dodaje Braca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: