Šta se dešava; Sve je u haosu; Bivši agent CIA otkrio ko stoji iza svega

Bivši operativac CIA Džon Franči, koji je služio širom Bliskog istoka kao šef odeljenja, kaže da živimo u jednom od najopasnijih perioda u proteklih 20 godina.

Izvor: Blic
Podeli
EPA-EFE/MOHAMMED SABER
EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Ratovi u Izraelu i Ukrajini, nepredvidljivi Iran i Severna Koreja koja zvecka oružjem, politički haos u SAD, samo su neki od dramatičnih događaja koji potresaju svet. Franči je za NPR rekao da ipak postoji zajednički faktor u svim tim sukobima.

“Kada počnete da vidite kako se sve odvija, i kada se vratite korak unazad, mislim da sve to ukazuje na jednog igrača, a to su Iranci i njihove aktivnosti u regionu. Ako počnete da gledate šta se dešava u vezi sa onim šta se desilo u Gazi i odakle je došlo, pa ako se odmaknete od užasne prirode onoga što se dogodilo i počnete da gledate kako se to razvilo i kako se drugi igrači uključuju, sve to teži da ukaže na Irance”, rekao je on, a prenosi Blic.

Međutim, kako je rekao, Kina i Rusija takođe imaju koristi od sukoba na Bliskom istoku.

“Mislim da ima nekih labavih veza ako pomislite na Kinu i Rusiju i njihove uloge u tome (sukobu Izraela i Hamasa) i na podršku (Iranu), možda ne aktivno u donošenju odluka, ali podršku u moralnom smislu, a i u skladu je sa njihovim agendama”, kaže on.

On je rekao da Iran ne mora da bude direktno umešan u sukobe, jer to nije njegov interes.

“Imaju dovoljno zastupnika u regionu da mogu da rade ono što žele. Dakle, bilo da se radi o Hamasu, Hezbolahu, Hutima u Jemenu, grupama koje su u Iraku, kao i u Siriji, sve su to poluge koje mogu da iskoriste u svakom trenutku da bi mogli da promene fokus i zaista testiraju Izrael, ali i SAD i Zapad”, kaže Franči.

On je ukazao na to da SAD i Zapad nemaju konzistentnu politiku za Bliski istok da “postoji osećaj da su SAD postale slabe i zato se ovako odvijaju stvari”.

Upitan da li SAD mogu da se nose sa toliko kriza istovremeno, bivši obaveštajac CIA kaže:

“Mogu. Mislim da su SAD jedina država na svetu koja može to da uradi, koja ima veštine i znanje i kapacitete. Ono što nam je potrebno jeste vođstvo. Moramo da budemo sigurni da imamo jake lidere koji nam to omogućavaju, koji mogu da deluju odlučno, donose odluke kada su neophodne, šalju poruke koje prate akcije. Ako se to ne desi, onda ćemo propasti ili ćemo posrnuti, a to ni za koga nije dobro.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu