Putin i Hamas imaju isti cilj: "Izbrisaće ih sa mape"

Američki predsednik Džozef Bajden uporedio je Hamas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u članku za Vašington post.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA-EFE/Chris Kleponis / CNP / POOL
EPA-EFE/Chris Kleponis / CNP / POOL

"I Putin i Hamas se bore da izbrišu susednu demokratiju sa mape. I Putin i Hamas se nadaju da će urušiti širu regionalnu stabilnost i integraciju i iskoristiti nered koji je usledio. Amerika ne može i neće dozvoliti da se to desi. Za naše nacionalne interese bezbednosti i za dobro celog sveta", napisao je Bajden za Vašington post.

Naslov članka je: "SAD neće odustati od izazova Putina i Hamasa".

Treba napomenuti da su SAD bile nedvosmislene u svojoj podršci Ukrajini i ranije ovog meseca obećale su milijarde dolara pomoći i Ukrajini i Izraelu. Tako je Bajden još jednom ponovio svoju nepokolebljivu podršku Izraelu usred njegovog rata protiv Gaze.

Sve o sukobu Hamasa i izraelske vojske iz minuta u minut možete pratiti ovde.

Međutim, takođe je napisao da mu je srce slomljeno zbog slika iz Gaze i smrti hiljada civila, uključujući i decu. Bajden je, s druge strane, krivicu za trenutnu situaciju Palestinaca čvrsto prebacio na Hamas, za koji je rekao da ima ideologiju uništenja.

Rekao je da palestinski narod zaslužuje sopstvenu državu i budućnost bez Hamasa.

"Da je Hamasu uopšte stalo do života Palestinaca, oslobodio bi sve taoce, s obzirom na oružje i predao vođe i odgovorne za 7. oktobar", smatra Bajden.

Gledajući dugoročno, Bajden je u tekstu napisao da je rešenje dve države koje Vašington dugo traži jedini način da se postigne mir između Izraelaca i Palestinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu