Hrvatski diplomata proglašen za personu non grata: Otkriveno i zašto

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je 20. novembra 2023. godine donelo odluku da proglasi Hrvoja Šnajdera, za personu non grata.

Izvor: Novosti
Podeli
 EPA/CLAUDIO BRESCIANI SWEDEN OUT
EPA/CLAUDIO BRESCIANI SWEDEN OUT

Proglašenje prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu za personu non grata izvršeno je u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose

Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti.

Novosti saznaju da je diplomata proteran zbog šijunaže.

"Kako nam je rečeno, u pitanju je dokumentovana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja reguliše diplomatsko konzularne odnose i usled toga je proglašen personom non grata", prenose Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu