Upravo je postalo još opasnije; Traži se: Proširite Član 5 NATO-a

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis pozvao je NATO da proširi član 5 Severnoatlantskog ugovora i "nuklearni kišobran" na Ukrajinu.

Izvor: RT.rs
Podeli

Kako je prenela ruska agencija RIA novosti, Landsbergis je na Varšavskom bezbednosnom forumu pozvao evropske zemlje da promene "geopolitički mentalitet", koji se razvio nakon pada Berlinskog zida, i da ga zamene vojnim mentalitetom i spremnošću "za mnoge nepredviđene situacije".

"Rekao bih da ovo treba da bude vojnički mentalitet, zaštitnički mentalitet, moramo biti spremni na mnoge nepredviđene situacije koje mogu proizaći iz ovoga što se dešava. Ali mi još nismo tu (nismo došli do toga). U taj mentalitet spada: Ukrajina u NATO, transatlantska regija, koja mora da se proširi i pokrije "nuklearnim kišobranom", da se proširi član 5 NATO-a na zemlje koje su ostale u 'sivoj zoni' i zbog toga su napadnute, koje teže Zapadu ali nisu tamo", rekao je Landsbergis.

Šef MSP Litvanije takođe traži da se "zaštite zemlje" koje se graniče sa Ukrajinom.

"Moramo da zaštitimo zemlje na granici (sa Ukrajinom), poput moje zemlje, poput Poljske. Mnogo je već urađeno za ovo, izuzetno sam zahvalan za korak koji zaslužuje više pažnje – odluku Nemačke da prebaci brigadu u Litvaniju, što već odražava geopolitičke promene", dodao je Landsbergis.

Član 5 NATO-a podrazumeva princip kolektivne odbrane. Odnosno, napad na jednu članicu NATO-a smatraće se napadom na sve članice Alijanse. Ako se to dogodi, svaka država će, radi ostvarivanja prava na individualnu ili kolektivnu odbranu, pomoći napadnutoj zemlji, uključujući i upotrebu oružane sile, preneo je portal Raša tudej Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu