Odmah se oglasila Moskva: Da, ali...; To je izdaja

Nakon pisanja portala Politiko da je par dana pre azerbejdžanske akcije uspostavljanja kontrole u Nagorno-Karabahu održan tajni sastanak, oglasila se Moskva.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Taj portal je, podsetimo, naveo da je sastanak održan u Turskoj, kao i da su za istim stolom sedeli najviši zvaničnici SAD, EU i Rusije – što je, kako je navedeno, neuobičajeno budući na prezategnute odnose Zapada i Rusije zbog rata u Ukrajini.

Navodno je, kako tvrdi Politiko, na tom sastanku bilo je reči o tome kako da se reši situacija sa Nagorno-Karabahom, samoproglašenom republikom na teritoriji Azerbejdžana koju naseljavaju etnički Jermeni.

Sada se povodom tvrdnji Politika oglasila Moskva, odakle kažu da jesu imali kontakte sa zapadnim predstavnicima nedugo pre eskalacije situacije u Nagorn-Karabahu, ali navode da to nisu bili pregovori o kojima pišu zapadni mediji, objasnio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"U tom članku ima mnogo netačnih informacija, mnogo grešaka. Bilo je određenih kontakata o Karabahu, oni su se desili, ali to nisu pregovori o kojima se tamo govori", rekao je portparol Kremlja.

Povodom pisanja Politika oglasila se i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je saopštila da su SAD i EU ranije predložili Rusiju sastanak o situaciji u Nagorno-Karabahu, ali da tu nema ništa tajno.

"Nama su se obratili SAD, EU i zatražili su sastanak. Cilj sastanka je naznačen i tokom sastanka strane su razmenile mišljenja o situaciji. To je sve. Ako sada ta priča sa tim sastankom bude prikazana u zapadnim medijima kao neka provokativna priča, onda je to i bio cilj SAD i EU – da naprave novu provokaciju, jer u tome nema ništa tajno. To je bila obična razmena mišljenja, ali pratićemo kako će to Zapad predstaviti pa će biti jasni i ciljevi koje su prvobitno imali", kazala je ona.

Zaharova je takođe napomenula da je Evropska unija savetovala Jerevanu da odustane od realizacije sporazuma koji su potpisani uz posredovanje Moskve. Stoga je, po njenim rečima, Evropska unija izdala Jermeniju i Jermene, a ne Rusija, kako tvrde u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu