"U katastrofalnoj smo situaciji"

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek rekao je za Tanjug se ta ustanova nalazi u katastrofalnoj poziciji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/(AP Photo/Visar Kryeziu
Tanjug/(AP Photo/Visar Kryeziu

Prema njegovim rečima, polako im ponestaje sve više preko potrebnih lekova.

Kako je rekao Elek, KBC Kosovska Mitrovica od 2021. godine, kada je odbijena poslednja javna nabavka, nema kontinuirano snabdevanje neophodnim lekovima.

"Sve polako ponestaje. Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica nije u stanju, kao ni mi, da nabavi vakcine. Radimo sa zalihama iz 2021. kodine, i od tada neprestano upozoravamo međunarodne faktore na ovaj problem", naveo je Elek.

Naglašava da strahuje od banjalučkog scenarija, u kom je pre 31 godine stradalo 12 beba u Univerzitetskom kliničkom centru zbok nedostatka kiseonika.

"I nama ponestaje kiseonika. Znate da je tada zbog nedostatka kiseonika umrlo 12 tek rođenih beba. Uz to, kiseonik je preko potreban i za ostale pacijente i komplikovane operacije koje sprovodimo", rekao je Elek.

Problem je, kako kaže Elek, i to što su sve manje zaliha lekova za onkološke pacijente. "Sada su u porastu i onkološki pacijenti, kojima takođe nedostaju neophodne terapije, a znate da onkološke terapije za njih znače život", zaključio je direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu