Povređena tri vatrogasca, jedan operisan: Lokalizovan požar u Osijeku FOTO/VIDEO

Noćas, oko 40 minuta posle ponoći, u krugu dvorišta fabrike Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest izbio je požar.

Izvor: B92, Tanjug, index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za građane Osijeka jutros se oglasio sistem upozoravanja.

Požar koji je buknuo u krugu dvorišta preduzeća "Drava Internacional" je lokalizovan i pod nadzorom, saopštilo je Javno vatrogasno preduzeće Osijek.

Još uvek je u toku aktivno gašenje, a vatrogasci će ostati na terenu celu noć, preneo je portal Index.hr.

"Povukli smo deo vatrogasnih snaga i sada je angažovano oko 50 vatrogasaca i 20 vatrogasnih vozila", rekao je županijski vatrogasni komandant Zoran Pakšec, preneo je portal Index.hr.

Prema rečima glavnog vatrogasnog komandira Slavka Tucakovića, cela vatrogasna prva smena bila je na trijaži u KBC-u Osijek.

Proveravalo se da li imaju respiratornih problema, rekao je Tucaković i dodao da će se dim sa požarišta širiti celog dana.

Na pitanje zašto za gašenje ovog požara nije angažovan "kanader", komandir Štaba civilne zaštite Grada Osijeka Dragan Vulin je kazao da je procena vatrogasne komande da bi "kanader" zbog gustog dima vodu morao bacati s velike visine, što ne bi bilo efikasno, kao ni gašenje vodom kad gori plastika.

Osim toga, dodao je, nema jezera u blizini, u kome bi se "kanader" mogao puniti.

Detaljna uputstva za građane

Uprava civilne zaštite Republike Hrvatske objavila je na svojoj internet stranici preporuke u vezi sa zagađenjem vazduha u Osijeku, gde je izbio veliki požar.

Njihovo saopštenje za javnost prenosimo u celosti:

"Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u koordinaciji je sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite Grada Osijeka, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i svim interventnim službama. U stalnom smo kontaktu sa HZJZ-om i još dva županijska zavoda za javno zdravstvo koji imaju adekvatne mjerne instrumente za određivanje kvalitete zraka prema važećoj zakonskoj regulativi. Prve rezultate merenja očekujemo večeras. Praćenje kvaliteta vazduha vršiće se narednih dana na više lokacija. Prema do sada dostupnim informacijama, u saradnji sa HZJZ, dajemo sledeće preporuke:

• ostanite u zatvorenom prostoru što je više moguće

• ako imate hitan posao i morate da izađete, koristite N-95/FFP2 maske

• maske treba da budu za jednokratnu upotrebu, potrebno ih je redovno menjati i posebnu pažnju treba obratiti na to da dobro prijanjaju uz lice kako bi se sprečilo prodiranje nefiltriranog vazduha

• spoljna vrata i prozori treba da ostanu zatvoreni kako bi se smanjio prodor zagađenja

• izbegavajte produžene ili teške fizičke napore u otvorenom prostoru

• ako koristite proizvode iz sopstvene bašte (povrće, voće), prethodno ih dobro operite i/ili ogulite

• sprečite dodatne izvore zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru: izbegavajte korišćenje bilo čega što gori, kao što su drva za loženje peći, sveće i tamjan, ne pušite duvanske proizvode

• obratite posebnu pažnju na čistoću domova: poželjno je mokro brisanje i brisanje prašine, a čišćenje treba izbegavati jer to može dodatno da uzburka prašinu i čestice

• održavajte prostore za spavanje čistim, posebno za malu decu ili starije osobe; ako soba ima prozore, držite ih zatvorene

• izbegavajte ili ograničite nepotrebna putovanja automobilima, skuterima i drugim motornim vozilima; ovo neće sprečiti dodatnu ličnu izloženost, ali će sprečiti dodatno zagađenje vazduha

• pacijenti sa hroničnim respiratornim i/ili kardiovaskularnim oboljenjima treba da nastave redovno da uzimaju preporučenu terapiju."

Vatrogasac u stabilnom stanju

Vatrogasac koji je upao u otopljenu plastiku dok je gasio požar u pogonu Drava International u osječkom predgrađu Brijest je u stabilnom stanju, ali je priključen na respirator.

"Pacijent se nalazi na odeljenju intenzivne nege, intubiran je, na respiratoru, zadobio je opekotine visokog stepena na više od 50 odsto površine tela. Uređeno mu je da bude prebačen na Kliniku za traumatologiju KBC Sestre milosrdnice, na Odeljenje za opekotine. Dakle, on je na mehaničkoj ventilaciji i kao takav će najverovatnije biti prebačen u Zagreb", rekao je za Večernji dr Željko Zubčić, direktor KBC Osijek.

Prilikom gašenja požara uskladištene plastike povređena su tri vatrogasca, od kojih je jedan zadobio teže povrede, saopštila je HVZ.

"Treći povređeni vatrogasac je stabilno", rekla je za HRT načelnica urgentnog odeljenja Kliničko-bolničkog centra Osijek Vedrana Makarović, navodeći da je operacija prošla u redu, da je pacijent stabilno i van životne opasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 89 idi na stranu