Brnabić: "Priština bi bila ponosna da ima opoziciju kao Beograd"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da bi privremeni organi vlasti u Prištini bili ponosni da imaju opoziciju i tajkunske medije kao što ima Beograd.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs

Predsednica Vlade Republike Srbije dodala je da Srbija mora da nastavi svoju borbu za bolju budućnost svih građana.

“Mi moramo da nađemo sangu da se borimo i nastavimo dalje. Mi smo kao narod pod rukovodstvom Vučića uradili toliko toga da promenimo sliku Srbije kao gubitničke. Uspeli smo napornim radom da to promenimo. Kada pogledate šta sve radimo, vidite jednu potpuno drugačiju zemlju. Mi ne smemo da dozvolimo da nas pritisak spolja i iznutra pobedi. Imamo odlične vesti. U sledeći četvrtak predlog budžeta za 2024. godinu ide na Vladu, pa u Skuštinu. Imamo dodatno povećanje penzija od januara, imamo rast plata, minimalna zarada ide na preko 400 evra od 1. januara. Potpuno drugačija zemlja”, kaže Brnabić.

Ona je gostujući u jutarnjem programu TV Prva istakla da je predsednik Alekandar Vučić tokom intervjua za CNN pokazao koliko se bori za Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

“Svi koji nisu pratili intervju predsednika Vučića na CNN-u, ali i sinoćni intervju gospođe Osmani, sačuvali su sebi mnogo živaca. Sušta istina i činjenično stanje nema nikakvu težinu, to je potpuno nebitno. Tako izgledaju pritisci na Srbiju, i to ne samo sada, već prethodnih godina. Sa svim tim pritiscima bori se Aleksandar Vučić, i to vrlo uspešno. Uloge su unapred podeljene – Beograd je negativac, a Priština jadna, ucveljena strana, koja bi sve postigla ali ne može od zlog Beograda. I to sve bez obzira da li ste vi implementirali Briselski sporazum, a oni nisu. To je uvek bilo tako, to je danas tako, i biće tako. Stalnim radom i rezultatima, Aleksandar Vučić se protiv toga uspešno bori”, rekla je premijerka.

Ona je dodala da je zapanjena stavovima kompletne opozicije i pisanjem tajkunskih medija prethodnih nedelju dana.

“Svoje živce su sačuvali i oni koji nisu čuli stavove opozicije, kako prozapadne, tako i kvazipatriotske, ili čitali i gledali naše tajkunske medije. Ne postoji razlika između toga što govori opozicija u Beogradu i što govori Priština. Rekla bih da bi Priština bila ponosna da ima opoziciju i medije poput tajkunskih u Beogradu”.

Ona je podvukla da niko u Srbiji ne opravdava dešavanja u Banjskoj, ali da je predsednik Vučić godinama upozoravao na mogućnost eskalacije nasilja zbog terora Aljbina Kurtija.

“Niko od nas ne opravdava ubistvo bilo koga, pa ni Albanca, pripadnika tzv Kosovske policije. Ali da se desi bilo šta – Beograd je kriv. Odmah na scenu stupa narativ da smo mi Putin, a oni su Zelenski. To nikakve veze sa životom nema. Srbi na Kosovu i Metohiji jednostavno ne mogu da trpe svakodnevni teror. To nije samo teror, mučenje, to je ponižavanje. Maltretiranje dece, na koje niko ne raguje, ni SAD, ni EU, niko nikada! Predsednik Aleksandar Vučić svaki dan je upozoravao, molio da se zaštite ne samo Srbi, nego i sve nealbanci. Jel mislite da se neko okrenuo? Niko nikada”, rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da ne može da se seti zemlje koja ima opoziciju kakvu ima Srbija.

“Ja sam razmišljala da li postoji još neka zemlja koja ima ovakvu opoziciju i ovakve medije, kao što su tajkunski. Kako mi možemo da se okrenemo protiv sopstvenog naroda i protiv sopstvene držve? Da se svrstamo na stranu onih koji vrše agresiju nad našim narodom svaki dan, svaki sat, svaki minut, kako je to moguće? Ali vi imate čitavu opoziciju u našoj zemlji i sve tajkunske medije koji kažu jedini krivac za ovo je Aleksandar Vučić. On, koji godinama ukazuje na ovo, koji godinama moli za mir? Koji kaže da mi želimo mir i stabilnost? Taj čovek je kriv, je li tako? On jednostavno ne može da bude kriv i za Briselski sporazum, i za njegovu implementaciju, kojim smo pokazali koliko smo spremni da uradimo za mir I stabilnost na Balkanu. Onda je kriv I što je ratni huškač. Pa ne može da bude kriv za sve. Celaopozicija glasom kaže – kriv je Vučić, kriv je Beograd. A gde je Aljbin Kurti, izvnite? Onaj koji hapsi srpski narod svaki dan? Onaj koji nije uhapsio pucača na srpsku decu, već ga je pustio i on je na slobodi. Kako on nije kriv našoj vrloj opoziciji I tajnunskim medijima? Srpska lista je pucala na svoju decu, Srbi su pucali sami na sebe?” upitala je predsednica Vlade.

Brnabić je izjavila da se i na ovom primeru pokazalo da za opoziciju u Srbiji nepostoje granice u smislu iskorišćavanja tragedija ili nesreća.

“To se videlo i na primeru zločina u Ribnikaru i Mladenovcu. Hajde da iskoristimio, hajde da kapitalizujemo tragediju. Tako i ovde – svi su skočili na Beograd, hajmo i mi! Vučiću, podnesi ostavku! Zašto da on podnese ostavku? On koji se jedini bori da dokumentovano pokaže istinu? Dok se on bori za našu zemlju i naš narod na Kosovu i Metohiji, vi imate opoziciju, i desnu i levu, koja kaže Aleksandar Vučić je kriv, treba da podnese ostavku. Da dodatno destabilizujemo Srbijju, to je ideja? Da po cenu vlasti vi srušite čitavu državu. To je neverovatna odgovornost, nije državotvorno. Nije fer prema našem narodu na Kosovu i Metohiji, da cela opozicija abolira Aljbina Kurtija. Da je na dan žalosti u Srbiji ličnost dana u dnevnom listu Danas bio Svećlja, takozvani ministar policije u Prištini? To jednostavno nije ljudski”, rekla je Brnabić.

Premijerka kaže da danas ide u Ovčarsko kablarsku klisuru.

“Stavljamo stakleni vidikovac. Prvi takav u ovom delu Evrope. Mnogo ljudi će biti tamo. Borimo se dalje, moramo da nađemo snagu, iako je ovo što se dešava užasno. Predsednik je hrabro nastupio u intervjuu za CNN, izašao je da se bori na najtežem borištu, da kaže istinu, da se izbori za reč. Moramo svi to da radimo. Mi imamo za šta da se borimo. Svi zajedno uz predsednika Vučića”, poručila je premijerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu