Doneta odluka: Naređeno hitno raspoređivanje vojnih snaga

Predsednik Kenije Vilijam Ruto danas je pozdravio rezoluciju Saveta bezbednosti UN.

Izvor: Beta
Podeli
 EPA-EFE/Orlando Barría
EPA-EFE/Orlando Barría

Tom rezolucijom se radi borbe protiv bandi u Haitiju odobrava slanje multinacionalnih vojnih snaga koje će predvoditi Kenija.

Ujedinjene nacije su sinoć, prvi put posle skoro 20 godina nasilja na Haitiju, odlučile da tamo pošalju vojne snage jer se u toj zemlji drastično povećao broj ubistava, otmica i silovanja, koja sprovode bande.

Glasanje u Savetu bezbednosti UN usledilo je tek skoro godinu dana od kada je vlada Haitija tražila hitno raspoređivanje oružanih snaga da bi se suzbilo nasilje bandi i obnovila bezbednost, što odavno sprečava čak i održavanje izbora.

Rezolucija koju su sastavile SAD i Ekvador odobrava raspoređivanje snaga na godinu dana, što će se platiti dobrovoljnim prilozima i SAD su obećale do 200 miliona dolara.

Kenija je ponudila da predvodi misiju na Haitiju, što je prihvaćeno, iako je njena policija dugo optuživana za korupciju, upotrebu smrtonosne sile, mučenje i druge zloupotrebe.

Još nije jasno koliki će biti kontingent vojnika, ali je Vlada Kenije ranije govorila o njih 1.000, a ne zna se ni kada idu na Haiti, mada se to očekuje uskoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu