Rusi im se mešali u izbore? "Snažno protestuju"

Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke pozvalo je predstavnika ruske ambasade zbog izjave direktora Spoljnoobaveštajne službe Ruske Federacije Sergeja Nariškina

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/vladek
Ilustracija: Depositphotos/vladek

Izjava je objavljena tokom izborne tišine pred parlamentarne izbore.

"Odeljenje za diplomatiju snažno protestuje zbog lažne izjave ruskih obaveštajnih službi koja dovodi u pitanje integritet slobodnih i demokratskih izbora u Slovačkoj", rekao je portparol ministarstva Matuš David, prenosi TV Novini.

Dodao je da je namerno širenje dezinformacija "nedopustivo mešanje Ruske Federacije u izborni proces u Slovačkoj Republici koja kao nezavisna, suverena i demokratska država garantuje svojim građanima fer i transparentan izborni proces".

Istovremeno, iz slovačkog ministarstva spoljnih poslova su pozvali Rusiju da prekine "aktivnosti dezinformisanja" usmerene protiv Slovačke.

David je istakao da takvo delovanje podriva međusobne odnose i da je u suprotnosti sa principima međunarodnih odnosa.

Šef SVR Sergej Nariškin je prošle nedelje izjavio da je "u poslednje vreme došlo do pojačanog mešanja administracije Džoa Bajdena u unutrašnju političku situaciju u Slovačkoj, koja je povezana sa njenom pripremom za prevremene parlamentarne izbore".

Na izborima koji su održani u subotu 30. septembra najviše glasova, skoro 23 odsto, osvojila je stranka Smer-SSD bivšeg premijera Roberta Fica. Ficova pobeda predstavlja politički povratak proruske i antiameričke politike, ocenila je agencija AP.

Fico je tokom predizborne kampanje obećao da će prekinuti slanje vojne pomoći Ukrajini i dodao da se protivi sankcijama Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu