Nova, veoma ozbiljna, pretnja; Mogli bi da raspodele rakete

Moskva zapretila da bi mogla napustiti moratorijum o raspoređivanju raketa srednjeg i kratkog dometa.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Prayoga Fullepos Prayoga
Ilustracija: Shutterstock/Prayoga Fullepos Prayoga

Kako je naveo zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, zbog postupaka SAD i njihovih zapadnih saveznika više nema razloga da Rusija ostane pri jednostranom moratorijumu. Ali, kako je dodao, još nisu donete nikakve političke odluke u vezi s time.

“Predsednik Rusije je uveo jednostrani moratorijum, ali to nije naišlo na odgovarajući odziv SAD i njihovih zapadnih satelita. Vidimo praktične akcije koje će, po mom mišljenju, neizbežno dovesti do toga da se u Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu pojave sredstva naoružanja likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Shodno tome, nema razloga da ostanemo pri našem moratorijumu. Ipak, za sada nisu donete nikakve političke odluke u vezi toga“, rekao je Rjabkov.

Rjabkov je dodao da Moskva ne vidi izglede za poboljšanje odnosa sa američkom stranom dok Vašington ne promeni svoju politiku.

“Dok ne dođu sebi i ne počnu da menjaju svoju politiku u tom pravcu, mislim da neće biti nekih izgleda (za poboljšanje odnosa)“, rekao je Rjabkov.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa je prestao da važi 2. avgusta 2019. godine. Ruski lider Vladimir Putin je izjavio da je Moskva spremna da ne raspoređuje rakete 9M729 na evropskom delu zemlje, ali uz recipročne korake Severnoatlantske alijanse. Takođe je predložio Alijansi da se testiraju sistemi “edžis ašor“ sa lanserima Mk-41 u bazama u Evropi i 9M729 u objektima u Kalinjingradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu