Ovo se nikad nije desilo; Probijeni su svi rekordi

Septembar je bio najtopliji u istoriji Austrije, Belgije, Francuske, Nemačke, Poljske i Švajcarske.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFE/Isaac Fontana
EPA-EFE/Isaac Fontana

I u oktobru će se nastaviti neuobičajeno visoke temperature, a cela 2023. bi mogla da bude najtoplija godina u istoriji.

Francuska meteorološka agencija Meteo-France navodi da je prosečna septembarska temperatura bila 21,5 stepena Celzijusovih, odnosno između 3,5 i 3,6 °C iznad norme za referentni period 1991-2020.

U nedelju je u jugozapadnoj Francuskoj bilo 31 °C, a u Parizu 28 °C. Meteorolog Kristin Bern ističe da je u nekoliko regiona odstupanje od septembarskog proseka premašilo 4 stepena Celzijusovih, pa čak i 6 °C, navodi Gardijan.

Nemačka meteorološka kancelarija, DVD, saopštila je da je ovaj septembar bio najtopliji od početka nacionalnih rekorda, skoro 4 °C iznad osnovne linije iz 1961-1990, dok je prosečna temperatura u Belgiji takođe bila skoro 4 °C iznad normalne.

“Belgija nikada nije doživela tako topao septembar”, rekao je David Dehenov sa belgijskog Kraljevskog meteorološkog instituta. Poljski meteorološki institut je takođe izvestio da su temperature u septembru bile 3,6 °C iznad proseka.

U južnoj Španiji, 5. septembra u blizini Kordobe zabeležena je temperatura od 45,7 °C - za koju se veruje da je najviša septembarska temperatura ikada zabeležena u Evropi. Ovog vikenda tamo je temperatura dostigla 35 °C.

Neuobičajeno visoke mesečne proseke podstakao je toplotni talas u prvoj polovini prošlog meseca.

Naučnici kažu da klimatske promene izazvane ljudskim faktorom podižu globalne temperature, pri čemu se svet zagreva za oko 1,2 °C u poređenju sa predindustrijskim nivoima. Poremećaj klimatskog sistema planete čini ekstremne vremenske događaje kao što su toplotni talasi, suše, šumski požari i oluje sve učestalijim i intenzivnijim.

Kristin Bern kaže da se toplotni talasi sada dešavaju van uobičajenih letnjih meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu