I, pobedi Fico

Bivši premijer Slovačke Robert Fico i njegova stranka Smer SSD odneli su pobedu na parlamentarnim izborima koji su održani u ovoj zemlji za vikend.

Izvor: Novosti
Podeli
Tanjug/AP Photo/Darko Bandic
Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Na osnovu 99,2 odsto prebrojanih glasova koje je juče objavio slovački Zavod za statistiku, Ficova partija pridobila je najveće poverenje građana osvojivši 23,31 odsto glasova, dok je drugoplasiranoj stranci Progresivna Slovačka pripalo 16,68 odsto.

Njegova pobeda značiće i veliki zaokret u spoljnoj politici ove države s obzirom na to da je Fico tokom kampanje obećavao da će obustaviti vojnu podršku Ukrajini.

Izlaznost na ovogodišnjim parlamentarnim izborima u Slovačkoj bila je 68,06 odsto. Prema objavljenim podacima, po broju osvojenih glasova treće mesto zauzela je stranka Hlas (14,98 odsto), zatim slede koalicija OLANO - Za narodno-hrišćansku uniju (9,02 odsto), KDH (6,91 odsto), SaS (6,18 odsto) i Slovačka nacionalna partija (SNS) sa 5,67 odsto.

Ipak, kako stvari zasad stoje Ficova partija neće moći sama da formira vladu, već će morati da uđe u koaliciju. Trećeplasirana proevropska stranka Hlas mogla bi ovde da odigra veliku ulogu i značajno utiče na slaganje kockica u novom rasporedu vladajuće strukture. I lider ove stranke i bivši Ficov kolega i levičar Peter Pelegrini najavio je da su sve mogućnosti otvorene za stvaranje buduće koalicije.

Fico je poručio u nedelju da će sačekati da od predsednice dobije mandat za formiranje vlade, dodavši da bi koalicioni pregovori mogli da potraju najmanje dve nedelje. On je na konferenciji za novinare poručio da Slovačka ima veće probleme od rata u Ukrajini, te da će učiniti sve što je moguće da se započnu mirovni pregovori, dodajući da je njegov stav nepromenjen.

Fico je govorio i da je rat zapravo počeo 2014. godine kada su, prema njegovim rečima, ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju rusko stanovništvo u Donbasu.

Ficova izlaganja uoči izbora zabrinula su zvaničnike u NATO-u i Uniji naročito jer je slovačka vlada do sada Ukrajini bila verni saveznik, dajući joj rakete i helikoptere, kao i celu svoju flotu penzionisanih borbenih aviona Mig-29. Slovačka je, inače, bila prva zemlja članica NATO koja je Kijevu poslala borbene avione, podseća britanski "Gardijan".

Za razliku od njega, prozapadno orijentisana partija Progresivna Slovačka, za koju se očekivalo da će odneti pobedu na izborima, obećavala je da će nastaviti da vojno podržava Ukrajinu. Takođe, dve partije koje su pridobile najveće poverenje građana na izborima, nisu saglasne ni po drugim važnim pitanjima.

Fico je diplomirani pravnik. Na poziciji premijera Slovačke bio je do sada u dva mandata, od 2006. do 2010. i od 2012. do 2018. godine. Pre pet godina bio je primoran da napusti premijersku fotelju nakon ubistva novinara Jana Kucijaka, koji se između ostalog bavio i istraživanjem mafije i korupcije u Slovačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu