Objavljeni prvi rezultati izbora u Slovačkoj

Stranka Progresivna Slovačka (PS) osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima koji su održani danas, pokazuje izlazna anketa TV Markiza.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Prema rezultatima te ankete, PS je osvojila 23,5 odsto glasova, dok je na drugom mestu Smer-SD sa 21,9 odsto podrške birača.

"Izlazne ankete su pozitivne, ali sam oprezan u donošenju zaključaka, pošto su nam na prošlim izborima dale više procenata nego što smo zaista dobili", rekao je lider PS-a Mihal Šimečka.

Na trećem mestu je "Glas" sa 12 procenata glasova, a u parlament je ušla i koalicija "OLANO" za koju je glasalo osam odsto birača. Cenzus je prešla i stranka SaS sa 6,4 odsto podrške, a iza nje je Republika sa šest procenata glasova.

Na poslednjem mestu je KDH sa 5,3 odsto glasova, dok ostale stranke nisu ušle u parlament.

Na izbore je izašlo oko 69 odsto birača. PS je liberalna stranka koja će, ukoliko bude formirala vladajuću koaliciju, zadžati kurs u vezi sa spoljnom politikom, zadržavajući snažnu podršku Slovačke Kijevu uz svrstavanje zemlje u prointegracijski i liberalni tabor u EU po pitanjima kao što su zelena politika ili LGBT prava.

Prozapadna PS je u kampanji stavljala akcenat na reformističke sposobnosti svog lidera Mihala Šimečke, aktuelnog potpredsednika Evropskog parlamenta.

U selu Prikra više članova izborne komisije nego birača

U slovačkom selu Prikra, u okrugu Svidnik, izborna komisija ima više članova nego što selo ima upisanih birača. Pravo glasa na današnjim izborima imalo 12 stanovnika, a u komisiji sedi 16 ljudi.

Prikra je najmanje selo u Slovačkoj i nekada je imalo sedam stanovnika, međutim neki Slovaci su se za stalno nastanili u tom selu kako bi renovirali svoje kuće, prenosi slovački javni servis RTVS.

"Verovatno je zbog toga povećan broj stanovnika u našem selu", rekao je predsednik opštine Prikra Miroslav Goldir.

Pre nekoliko godina, birači u Prikri su glasali u kući gradonačelnika jer nije postojala zgrada opštine.

"To više nije slučaj. Sada, konačno, imamo zgradu opštine. To su zapravo dva kontejnera", rekao je Goldir.

Međutim, predsednik okružne izborne komisije Slavomir Nastišin kaže da je prostor prilično skučen, kao i da u opštinskoj kancelariji nema vode koja im je potrebna za pranje ruku. Birališta u Slovačkoj zatvorena su u 22 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu