Rusija slavi; Oglasio se Putin: "Istorijski i sudbonosni događaj" FOTO

Rusija danas prvi put obeležava Dan ujedinjenja novih regiona sa Ruskom federacijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Reč je o četiri oblasti u Ukrajini čije je pripajanje Moskva proglasila pre godinu dana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Dan ujedinjenja Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom.

"Pre godinu dana, 30. septembra, desio se odlučujući, istinski istorijski i sudbonosni događaj - potpisani su sporazumi o prijemu u sastav Rusije četiri nova subjekta Federacije. Milioni stanovnika Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti su načinili su svoj izbor - da budu sa svojom otadžbinom", naveo je Putin u čestitki, prenosi agencija RIA Novosti.

"Ali ništa i niko ne može da slomi volju miliona ljudi, njihovu veru u istinu i istorijsku pravdu", istakao je Putin i ocenio da su ljudi tu svesnu, dugo očekivanu i zaista narodnu odluku doneli na referendumima potpuno u skladu sa međunarodnim standardima.

Dodao je da predstoji mnogo posla i da će biti potrebno sprovođenje obimnog programa oživljavanja i društveno-ekonomskog razvoja tih regiona. „I mi ćemo sigurno ostvariti svoje ciljeve", istakao je Putin.

Referendumi o ulasku samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su 23-27. septembra 2022. godine.

Nakon toga su 30. septembra u Kremlju potpisani sporazumi o prijemu tih ukrajinskih regiona u sastav Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu