"Jadran" ponovo kvari odnos Hrvatske i Crne Gore

Školski brod "Jadran" ponovo je postao predmet spora Hrvatske i Crne Gore.

Izvor: Sputnjik
Podeli
 EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Dok hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman očekuje da će Crna Gora vratiti jedrenjak toj zemlji, crnogorski premijer Dritan Abazović i Ministarstvo odbrane tvrde da je brod u vlasništvu Crne Gore.

Pokretanje novog-starog pitanja o školskom brodu Jadran počelo je u Hrvatskoj.

Ministar spoljnih poslova te zemlje za tamošnje medije poručio je da su od Crne Gore dobili notu u kojoj se navodi da su na dubrovačkom ratištu učestvovali pripadnici JNA iz Crne Gore.

Gordan Grlić Radman to tumači kao dobar znak za povratak „Jadrana“ u okrilje Hrvatske. On tvrdi da je matična luka školskog broda Split, a da je bio upisan u flotne liste svih hrvatskih luka na Jadranu.

Ne misle, međutim, tako u crnogorskoj vladi. Premijer Dritan Abazović kaže da su na priču o brodu „Jadran“ stavili tačku.

"Brod "Jadran" pripada državi Crnoj Gori. U celoj disoluciji Jugoslavije valjda je nešto trebalo da pripadne državi Crnoj Gori, ako je to brod "Jadran", mi ne želimo da brod treba da bude stvar sporenja niti njemu to pristaje", tvrdi on.

A da resurs poput "Jadrana" treba čuvati, smatraju i u crnogorskom Ministarstvu odbrane. Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević veruje da će se dve zemlje o tom pitanju dogovoriti.

"Verujem u to da će se dijalogom doći do korektnog rešenja, do tada "Jadran" je u vlasništvu Crne Gore, u formaciji Vojske Crne Gore, ima svoju poslugu, svake godine odvajamo sredstva za njegovo održavanje bilo bi dobro da ih imamo više pa da ne zapada u krize po pitanju održavanja", kaže on.

Iz Vlade su, poručuju, spremni da čuju predloge susedne Hrvatske. Obučavanje mladih kadeta jedna je od opcija koja bi bila korisna svima, poručuje crnogorski premijer. Crna Gora je u avgustu obeležila devedesetu godišnjicu broda zbog čega je hrvatska diplomatija uputila protestnu notu Podgorici, prenosi RTCG. Školski brod "Jadran" nekadašnje JNA zatekao se 1990. godine na remontu u Tivtu, gde je i ostao po izbijanju sukoba i raspadu Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu