"Naredite povlačenje"

Jermenija je zatražila od Međunarodnog suda pravde da naredi Azerbejdžanu da povuče sve svoje trupe iz civilnih objekata u Nagorno-Karabahu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U zahtevu za privremene mere podnetom u četvrtak, Jermenija je zatražila od suda da potvrdi naređenja koja je dao Azerbejdžanu u februaru, kada je Bakuu naloženo da obezbedi slobodno kretanje koridorom Lačin do i iz regiona Nagorno Karabah, i da mu naloži da se uzdrži od svih akcija direktno ili indirektno usmerenih na raseljavanje preostalih etničkih Jermena iz regiona, prenosi Rojters.

Ranije danas, azerbejdžansko Ministarstvo spoljih poslova pozvalo je misiju UN da poseti Nagorno-Karabah u ''narednim danima''.

SAD i drugi pozvali su Baku da dozvoli međunarodnim posmatračima ulazak u Karabah, zbog zabrinutosti zbog mogućih kršenja ljudskih prava, a Jermenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje u Karabahu, što Baku poriče.

Više od tri četvrtine od 120.000 Jermena izbeglo je iz otcepljenog regiona Nagorno-Karabaha do danas, posle poraza od Azerbejdžana prošle nedelje.

Međunarodni sud pravde u Hagu je sud UN za rešavanje sporova između država, pri čemu su njegove presude obavezujuće, ali sud nema direktnih sredstava da ih sprovede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu