Majka učenika iz "Ribnikara" o smenjenoj direktorki: "U školi je postojao izvestan bojkot" VIDEO

Juče u toku dana v. d. direktorka Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Anđela Petrović podnela je ostavku.

Izvor: Prva
Podeli
 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nameće se pitanje kako, zbog čega i na koji način se postavlja direktor škole i da li savet roditelja odlučuje o tome.

U emisiji "Jutro na Prvoj" gošća je bila Gordana Gavrić, čije dete ide u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar".

"Samo sam iznenađena, mada se moglo pretpostaviti da se mnogo štošta dešava u školi 'Vladislav Ribnikar'", počinje priču Gordana Gavrić, pa nastavlja.

"Kao prvo, želela bih da kažem da na početku školske godine, na postavljena roditeljska pitanja, nastavnici nisu davali odgovore, već su nas usmeravali na direktorku. Recimo, moje prvo pitanje bilo je da li je škola verifikovana u skladu sa zaključcima inspekcijskog organa. Na to pitanje nisam dobila odgovor već sam bila usmerena na mejlove direktorke ili na lični kontakt.

Posle toga sam se raspitala kakva je situacija u drugim odeljenjima. Svi nastavnici su imali isti stav da roditelji pitanja treba da postavljaju novoj vršiteljki dužnosti direktora. Bila sam u prilici da razgovaram sa novopostavljenom direktorkom. Ona je bila vrlo otvorena za razgovor, ali tom prilikom saznala sam da ima mnoštvo upućenih pitanja i da uslovno rečeno iz tog njenog iskaza moglo se videti da u školi postoji izvestan bojkot kada je reč o njenom imenovanju. Neki pritajeni bojkot u kolektivu", rekla je.

U emisiju se uključio i Milibor Saković, član društva direktora škola Srbije.

On je rekao da se procedure izbora direktora i procedure izbora v. d. direktora malo razlikuju.

Izbor direktora pokreće organ rukovođenja i predaje predlog organu upravljanja, odnosno školskom odboru, zatim se raspisuje konkurs, kandidati se prijavljuju i spisak prijavljenih kandidata i kandidati se predstavljaju proširenom sastavu nastavničkog veća koje daje svoje mišljenje, a to mišljenje dolazi do školskog odbora, koji takođe daje mišljenje koje se šalje školskoj upravi, odnosno Ministarstvu prosvete.

Pažnja usmerena ka kvadratima, a ne ka deci

"Ja nisam bila predstavnica odeljenja u savetu roditelja, bila sam u prilici samo jednom da prisustvujem, pošto naša predstavnica tada nije mogla, ali to mi je bilo dovoljno. Taj sastanak je bio i neformalne prirode, da ne navodim sad razloge zbog kojih je to tako bilo, ali mi je bilo dovoljno da sagledam da je to bila jedna izuzetno loša atmosfera, vazduh je bio nabijen negativnim emocijama, ljudi su se svađali, sukobljavali, nije bilo minimuma dostojanstva ni konvencionalnog ponašanja. Međutim ono što je najbolnije to je da je od trenutka kada je otvorena Pandorina kutija tog trećeg maja, kada su deca streljana u školi Vladislav Ribnikar, ta kutija, ta Pandorina kutija je i dalje otvorena. Najveći problem je u tome što deca nisu u fokusu, deca su zapostavljena", nastavlja Gordana Gavrić.

"Pažnja je usmerena ka kvadratima, da li će se od škole oduzeti još 100 kvadrata, 50 kvadrata, da li mi imamo dovoljno prostora za rad, za funkcionisanje škole. Čini mi se da smo usmereni na borbu za zidove i kvadrate, a ne za bolje uslove za našu decu, za negovanje vrlina, za negovanje zajedništva. I u ovom kontekstu navešću vam primer s početka školske godine. Slobodno. Znači, savet ministarstva prosvete je bio da se dve nedelje posvete razgovorima o vrlinama, o zajedništvu, o saosećanju. Moje dete je šesti razred i nažalost u njenom razredu dva dečaka su u ovom pokolju izgubila sestre. Na času je bilo govora o tome kako je škola dom, kako je škola sigurno mesto. Ta deca su iznova ranjena. Jedan od dečaka je rekao, postavio je pitanje kako možete da govorite da je škola dom kad je tu poginula moja sestra. Znači, nekako apriori prihvaćeno treba da govorimo o nečemu, iako onaj koji govori ne veruje u istinitost", rekla je ona.

Opširnije pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu