Spremaju se izbori, gradonačelnici Beograda, Kragujevca i Pirota podneli ostavke

Kragujevac -- Gradonačelnici Kragujevca i Pirota podneli su ostavke što znači da se izbori u Srbiji spremaju.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
 FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ nr
FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ nr

Podsetimo, ranije je ostavku podneo i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić saopštio je danas da je podneo ostavku na tu funkciju, zbog zahteva opozicije i kako bi omogućio održavanje izbora.

Dašić je na konferenciji za novinare rekao da u Kragujevcu ima dosta da se radi u narednom periodu i da je sa saradnicima odlučio da "prekine agoniju koju pravi opozicija, kako bi se na izborima pokazalo još jednom kome većinsku podršku daju građani Kragujevca" i da bi što pre mogli da nastave dalje da rade na razvoju grada.

"Kragujevac čekaju veliki projekti koje smo mi započeli, rekonstrukcija Kliničkg centra, novi trg, severna obilaznica i stadion "Čika Dača", kao i projekti o kojima će se tek čuti tokom jeseni", najavio je gradonačelnik.

Na današnjoj sednici Skupštine grada konstatovana je ostavka gradonačelnika Dašića, koji će grad voditi narednih 30 dana. Nakon tog roka, biće izabran privremeni organ grada, do održavanja lokalnih izbora.

Dašić je novinarima rekao da je kao i većina njegovih kolega iz ostalih gradova u Srbiji, ostavku podneo zato što im je, kako je istakao, preko glave da trpe teror onih koji za svoje gradove i opštine nikada ništa nisu uradili, a konstantno vrše pritisak na aktuelnu vlast.

"Kragujevac je grad se koji u poslednje tri godine ubrzano razvija u svakom pogledu...Kada već opozicija uporno traži izbore, pa dobiće ih. Na kraju krajeva ti izbori će pomoći da se podsete oni koji su zaboravili jednu osnovnu političku lekciju, a to je da se vlast preuzima samo većinom dobijenom na izborima, a ne blokadama i iživljavanjem nad drugima. I mi smo kao naprednjaci bili u opoziciji, ali nikada nismo lomili, blokirali i pravili haos", istakao je Dašić.

On je dodao da je će se na izborima pokazati kome građani daju poverenje.

"Shodno tome da u decembru završimo nešto što bi moglo da se otegne i do proleća. To je jedini i osnovni razlog i mi smo svi kao jedan na liniji predsednika države Aleksandra Vučića, koji je neizmerno pokazao da shvata koliki je značaj Kragujevca, kroz brojne investicije. Pozivam sve da se spreme za decembar, sve iz opozicije, dobili su datum koji su hteli, a građani će pokazati kome daju poverenje", rekao je Dašić i podsetio na sve dosadašnje rezultate i projekte koji su od 2020. godine uspešno realizovani u Kragujevcu.

I gradonačelnik Pirota podneo ostavku

FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ/ nr

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić podneo je jutros ostavku na funkciju gradonačelnika, pa će i u Pirotu u decembru biti održani lokalni izbori, koji jetrebalo da budu održani naredne godine.

"Naš grad očekuje period ubrzanog razvoja i važnih odluka, a za sve to je potrebno potvrditi jasan legitimitet nosioca političkih funkcija. Takođe smatram da je održavanje lokalnih izbora u istom danu sa parlamentarnim izborima ušteda vremena i novca mojim građanima", navedeno je u tekstu ostavke koji je pročitala predsednica Gradske skupštine Milena Dimitrijević.

Odbornicima Gradske skupštine obratio se i gradonačelnik Vasić, koji je rekao da je redovni lokalni izbori u Pirotu trebalo da budu održani naredne godine i dodao da nema smisla u nekoliko meseci ići i na parlamentarne i lokalne izbore.

"To je jedan od razloga što sam dao ostavku, a to su učinile i mnoge moje kolege širom Srbije. To je jedna vrsta političkog dogovora. Velika stranka mora da ima političke dogovore i važne odluke", istakao je Vasić.

Dodao je da je za njega potpuno svejedno da li će izbori biti u decembru ili u martu i da neće da kupuje tri-četiri meseca vlasti.

Vasiću je ovo bio peti uzastopni mandat na čelu Grada Pirota.

Još dvojica

Predsednik Opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević je izjavio da će podneti ostavku tokom dana, dok je predsednik Opštine Medveđa Dragan Kulić već podneo ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu