Počelo testiranje: NATO u "akciji"

U okviru vojne vežbe NATO-a, 14 zemalja članica testira morske bespilotne letelice, senzore i upotrebu veštačke inteligencije (AI).

Podeli
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Iz alijanse je saopšteno da je 12-dnevna vežba koja se održava kod obala Portugala organizovana u vreme kada Rusija mapira kablove i gasovode zemalja članica kao potencijalne buduće mete.

Agencija navodi da NATO pokušava da ubrzano razvije tehnologije koje otkrivaju sumnjive aktivnosti u realnom vremenu u blizini kritičnih podvodnih infrastrukturnih objekata, nakon što su eksplozije kod gasovoda Severni tok pre godinu dana razotkrile poteškoće u praćenju, ali i pored toga NATO još uvek nije zvanično optužila nekog aktera za sabotažu toka.

Detekcija u realnom vremenu ''šalje signal za odvraćanje neprijatelja, bilo da je to Rusija ili neko drugi'', rekao je šef ćelije NATO za zaštitu podmorske infrastrukture, general-potpukovnik Hans-Verner Virman.

Ako se otkrije loša aktivnost, to omogućava 31 zemlji saveznici NATO-a da razmotri diplomatske ili vojne odgovore zasnovane na ''čvrstom osnovu informacija'', a cilj je da se uoči zlonamerno ponašanje oko podvodne infrastrukture u trenucima dok se događa, i da se te informacije podele sa vladama i privatnim operaterima.

Podmorski kablovi za prenos podataka prenose oko 10 triliona dolara finansijskih transakcija svakog dana i oko 95 odsto globalnog internet saobraćaja, saopšteno je iz NATO-a, a pored toga, dve trećine svetske nafte i gasa se ili vadi na moru ili transportuje morem.

Ističući sve veći značaj podmorske bezbednosti, saveznici NATO-a su se u julu složili da uspostave novi pomorski centar za podvodnu kritičnu infrastrukturu u svojoj pomorskoj komandi u Nortvudu u Velikoj Britaniji, kao i da uspostave mrežu za poboljšanje razmene informacija između NATO-a, njegovih saveznika i privatnog sektora, kako bi se brzo delovalo na obaveštajne podatke poput onih koje prime senzori ili sistemi veštačke inteligencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu