Moskva: "Samo sanjajte... Imamo nuklearni raketni štit"

Činjenica da Rusija ima nuklearni raketni štit čini apsurdnim snove nekih političara na Zapadu o strateškom porazu Ruske Federacije, izjavio je ruski zvaničnik.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY/Ilustracija
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY/Ilustracija

Direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin rekao je da nuklearni raketni štit štiti Rusiju, a da sama činjenica njegovog postojanja čini apsurdnim snove nekih zapadnih političara o strateškom porazu Moskve.

Nariškin je na otvaranju izložbe posvećene 120. godišnjici "očeva osnivača" domaće nuklearne industrije naglasio da je neosporno liderstvo Rusije u nuklearnoj energiji rezultat određenog istorijskog puta, briljantnih fundamentalnih otkrića i tehnološkog razvoja, čiji su izvori istaknuti sovjetski fizičari Igor Kurčatov i Anatolij Aleksandrov.

"Obezbeđivanje odbrambene sposobnosti Rusije i državne politike nuklearnog odvraćanja glavni je zadatak domaće nuklearne industrije kroz njenu istoriju", istakao je.

Nariškin je ranije upozorio da su zabrinjavajuće rasprave o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja postale stavka retorike Zapada.

On je precizirao da Rusija, nasuprot tvrdnjama zapadnih lidera, "apsolutno" ne preti da upotrebi nuklearno oružje. Nariškin je uporedio zahlađenje odnosa SAD i Rusije, izazvano ruskom vojnom operacijom u Ukrajini, sa Kubanskom krizom, čija se šezdeseta godišnjica obeležava upravo ovog meseca.

"Američke elite danas veruju da mogu nastaviti sa agresijom protiv našeg naroda u nedogled, koristeći za to plaćenike ali i hiljade života ukrajinskih građana", kazao je tada šef ruskih obaveštajaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu