"Abrams" protiv T-90: Kakve su im uloge u Ukrajini? Oglasili se eksperti

Prvi primerci američkog osnovnog borbenog tenka "abrams" stigli su u Ukrajinu, a ruski stručnjaci su progovorili o tom američkom navodnom "superoružju".

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Od svih tenkova koje je Ukrajina dobila, "abrams" je najteži i smatra se sposobnijim od "leoparda", ali Zapad šalje Ukrajini starije, nemodernizovane verzije "abramsa", kaže Boris Rožin, vojni ekspert iz Centra za vojnopolitičko novinarstvo.

Rožin dodaje da je ruski pandan veoma hvaljenom "abramsu" tenk T-90.

"T-90 ima prednost u odnosu na abrams u pokretljivosti, lakše prolazi kroz teške terene i brži je", objašnjava Rožin.

T-90 se dobro pokazao u Ukrajini

On kaže da se tokom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini mogla videti veoma česta primena tenka T-90 u borbenim operacijama.

"Taj tenk je uglavnom korišćen kao podrška pešadiji i T-90 se u toj ulozi dobro pokazao. Teško je reći kako će abrams odgovoriti toj ulozi", kaže vojni ekspert.
Rožin podseća da je "abrams" široko korišćen tokom borbenih operacija u Iraku i Avganistanu. Međutim, u tim situacijama nisu postojale bespilotne letelice koje love tenkove i još nije jasno kako će se "abrams" nositi sa tim problemom.

"Videli smo kako je unapređena zaštita tenka T-90 – dobio je zavarene vizire (metalne ramove iznad kupole i na bočnim stranama), dodatnu dinamičku zaštitu, kao i zaštitu motorno-menjačkog prostora od udara. Abrams ima slične probleme kao i nemački leopard i britanski čelindžer, slabu tačku na kupoli, a i generalno su ti tenkovi slabo zaštićeni od udara drona. Najosetljiviji su gornja strana kupole i motorni prostor. U tom pogledu, abrams je inferiorniji u odnosu na T-90", kaže Rožin.

Ruski tenk T-90 je lakši nego "abrams", ima bolje manevarske sposobnosti i prilagođen je istočnoevropskom terenu i vremenskim uslovima. Međutim, kada je "abrams" u pitanju, postoji rizik da ostane zaglavljen u blatu, kaže Rožin.

"Nedavno je pokušana upotreba švedske modifikacije leoparda 2 u blizini Svatova. Međutim, oni su se jednostavno zaglavili i kasnije su pogođeni dronovima", objašnjava Rožin.

Front u Ukrajini predstavlja izazov za NATO tenkove tokom jeseni i zime, dok T-90 nema taj problem, navodi Rožin. Kada su manevarske sposobnosti u pitanju, "abrams" je lošiji čak i od starog sovjetskog tenka T-64, koje koriste ukrajinske snage, kaže Rožin.

Tenkovski dueli retki u SVO

Tenkovski dueli retki su u zoni specijalne vojne operacije, pošto se tenkovi uglavnom koriste kao podrška pešadiji u napadu na protivnička utvrđenja.

"Bilo je epizoda u kojima su tenkovi korišćeni za uništavanje neprijateljskog oklopa, ali su češće u upotrebi kao ofanzivno oružje za napad na utvrđene položaje", podvlači ruski ekspert

Američki tenk M1 "abrams" dizajniran je sedamdesetih godina 20. veka za borbu protiv sovjetskih tenkova i drugih oklopnih vozila.

U međuvremen, doživeo je veliki broj unapređenja, pa je sada opremljen topom koji može da ispaljuje i potkalibarnu protivoklopnu municiju i kumulativne projektile. Pojedine vrste municije koju koristi imaju bojeve glave sa volframom, dok je u nekima osiromašeni uranijum.

Kada je u pitanju ruski tenk T-90, osnovni borbeni tenk treće generacije, koji je naslednik T-72, i on je ozbiljno unapređen prethodnih godina. Poslednja njegova verzija je T-90M "proriv" (Proboj) koji je dobro zaštićen od konvencionalne municije, vođenog oružja i protivtenkovskih raketa. Naoružan je topom glatke cevi od 125 milimetara sa automatskim punjačem i mitraljezom od 12,7 milimetara kojim se upravlja daljinskim putem.

Rožin kaže da je vatrena moć ovog tenka poboljšana zahvaljujući municiji ZVM59 "svinjec 1" i 3VM60 "svinjec 2".

Ruski vojni posmatrači tvrde na kanalima na Telegramu da je municija od 125 milimetara 3VM60 "svinjec-2" korišćena u zoni specijalne vojne operacije.

To je potkalibarni projektil koji sadrži volfram karbid i može da probije čelični oklop debljine 700 milimetara, sa udaljenosti od dva kilometra. Vojni stručnjaci kažu da ti projektili mogu da probiju oklope nemačkog "leoparda", britanskog "čelindžera" i američkog "abramsa".

Kako će se koristiti "abramsi" u Ukrajini

"Generalno, u takvoj bici je najvažnije ko prvi spazi neprijatelja, jer on obično pobeđuje. Važno je razumeti da tenkovi ne operišu u vakuumu, već u sadejstvu sa izviđačkim dronovima. Ako spazite metu, ali vas neprijatelj ne vidi, možete da mu se prilagodite i izvedete udar posle kog neprijatelj neće moći da odgovori. Zato je ponekad važno osmatranje i identifikovanje meta, pa sada borbeni učinak nije uslovljen samo tenkom, već kombinacijom faktora, načinom na koji sadejstvuje sa taktičkom izvidnicom i kakva mu je zaštita iz vazduha obezbeđena", objašnjava Rožin.

On ne isključuje mogućnost da će Ukrajinci koristiti "abramse" na specifičan način, za borbu protiv ruskih oklopnih vozila i osnovnih borbenih tenkova.

"Prema izjavama iz Pentagona, vidimo da oni žele da se abramsi koriste na specifičan način. Ne na način na koji je pokušana upotreba leoparda za probijanje ruske odbrane. I najverovatnije je da će Ukrajinci koristiti abramse na ograničen način, kako bi izbegli velike gubitke i ostvarili neke rezultate. Tako će, možda, oni biti upotrebljeni u slučaju ruskog napredovanja, kako bi im se suprotstavili kao pokretno antitenkovsko oružje, za borbu protiv ruskog oklopa", tvrdi Rožin.

Međutim, kako dodaje, treba imati na umu da Vašington Kijevu isporučuje zastarele modele.

"Važno je razumeti da SAD snabdevaju Ukrajinu tenkovima koji su kreirani na osnovu realnosti Hladnog rata. Poslednje modifikacije ovog tenka SAD čuvaju za sebe, ne daju ih Ukrajini. A ti modeli imaju bolju optiku, bolju elektroniku, unapređenu bezbednost i dodatni uranijumski oklop", kaže ovaj ruski vojni ekspert i dodaje da isporuka 31 "abramsa" neće moći da promeni trenutno stanje na frontu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu