Zna se kome treba Vagner... VIDEO

Visoki zvaničnici afričkih država navodno sežale Vašingtonu zbog toga što su omogućile ulaz i široko delovanje ruskoj paravojnoj grupi Vagner u svoje zemlje.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/French Army via AP, File
Tanjug/French Army via AP, File

S druge strane administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pokušava da iskoristi trenutno svojevrsno međuvlašće u tim zemljama pod kontrolom Vagner grupe, kako bi zaustavili njen napredak, piše Forin polisi.

Podseća se da grupa Vagner drži značajne snage u Srednjeafričkoj Republici (SAR), Maliju i Libiji te su poslali svoje savetnike i osobe za vezu u druge zemlje, uključujući Sudan i Mozambik. Prisutnost ruske plaćeničke jedinice u toj regiji način je da Kremlj proširi svoj uticaj u Africi dok se tobože bori protiv terorizma.

"Dužnosnici su nam dolazili i govorili: ‘Ne želimo da zavisimo od Vagnera. Vidimo probleme u njihovoj prisutnosti‘, rekao je jedan visoki američki odbrambeni zvaničnik za Forin polisi, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

"Svedoci smo sve boljeg razumevanja da je ovo, u najmanju ruku, dvosekli mač, a u najgorem slučaju, potpuna negativnost za zemlje koje su omogućile prisutnost Vagnera", dodao je.

Vagner, koji je vodio Jevgenij Prigožin do svoje smrti, nedavno je pokušao da proširiti svoje operacije u Burkini Faso i iskoristi svrgavanje predsednika Mohameda Bazouma u Nigeru od strane vojne hunte te je odbijen u pokušajima da uđe Čad i proširi svoj uticaj u petomesečnom sukobu zaraćenih sudanskih generala.

Forin polisi navodi da se protiv Vagnera pobunio čak i istočnolibijski pobunjenički zapovednik Kalifa Haftar, čiji su predstavnici privatno preneli SAD-u žaljenje što su primili Vagnerove snage.

Međutim, američki stručnjaci su zabrinut da bi grupe poput Sudanskih oružanih snaga i malijske opozicije mogli tu situaciju da koriste kao temu za razgovor protiv Bajdenove administracije kao način izvlačenja veće pomoći SAD-a.

"Osim ako im se neko ne obrati s održivom alternativom, oni se neće odreći tih tipova", kaže Džon Lehner, analitičar iz Vašingtona koji ima kontakte unutar Vagnera. "Ovi momci su profesionalci u balansiranju spoljnih interesa", dodaje on.

Lehner još smatra da su službena ruska vojna izaslanstva koja su otišla u afričke zemlje kako bi ispitali sposobnosti Kremlja da deluje u tom region, zapravo upozorenje Vagner grupi da moraju da promene svoje ponašanje ili će snositi posledice.

Prigožinova smrt takođe je navela rusku vladu da proceni moguće “rebrendiranje” Vagner, što bi moglo da im omogući da nastave svoje operacije pod drugim imenom, izbegavajući probleme u odnosima s javnošću koji su proizlazili iz starog imena i možda otvarajući Moskvi put da ubaci plaćenike u zemlje kao što je Burkina Faso, za što američki zvaničnici veruju da je bilo dugo priželjkivano.

Američki ministar obrane Lojd Ostin je novinarima u Džibutiju, gde je na svojoj prvoj stanici u okviru turneje po tri afričke zemlje, rekao da se Vagner moda jeste održao, ali da on ne može postojati u budućnosti bez podrške Kremlja. "Njihovo vođstvo je uklonjeno", rekao je Ostin, pa dodao: "Mislim da je ono što ćete ovde videti u budućnosti verovatno neko takmičenje unutar redova kako bi se izrodio novi vođa".

Ostin je rekao i da SAD još nisu utvrdile da li je Putin doneo odluku hoće li nastaviti da koristi Vagner kao neslužbeni ogranak vlade, uklopi ga u vojsku ili ministarstvo odbrane ili ga, pak, potpuno raspusti.

Istovremeno, izazov za Vašington je što ima malo toga da ponudi afričkim zemljama u zamenu, čak i u trenutku kad se dugogodišnji evropski partneri poput Francuske potpuno povlače iz Nigera i susednih zemalja.

To znači da je Vagner, uprkos svojim nedostacima, još uvek privlačna režimima koji imaju problema da se održe na vlasti. Stiven Taunsent, penzinisani general kopnene vojske SAD s četiri zvezdice, koji je do prošle godine bio šef američkog zapovedništva za Afriku, zato kaže: "Reći ću vam ko nije umoran od Vagnera - diktatori. Tirani nisu umorni od Vagnera jer im je Vagner jamstvo i jamac njihove vladavine."

Inače, kako navodi Forin polisi Vagnerovo vođstvo ostalo je u Africi uglavnom netaknuto. Vitalij Perfilev i Dmitri Siti još uvek vode posao koncesija za zlato, dijamante i drvo u Srednjeafričkoj Republici, imaju čak i brend piva Vagner, dok je Ivan Maslov pod sankcijama Ministarstva finansija SAD-a zbog svoje uloge u delovanjima u Maliju.

Međutim, CNN je ukazao na pojavu novog imena povezanog, kako se čini, s Vagnerovim prisustvom i ruskim uticajem u tom region.

Naime, na svom, kako se pokazalo, poslednjem putovanju u Srednjeafričku Republiku prošlog meseca, Jevgenij Prigožin posetio je La Maison Ruse, odnosno Ruski dom, kulturni centar u blizini ruske ambasade u Banguiju, gde je pozirao za selfije sa svojim saradnicima i meštanima.

Centar je dugo vremena vodio upravo spomenuti Dmitri Siti, inače bivši Prigožinov zamenik koji je igrao "vodeću ulogu" u SAR-u kada je grupa Vagner u pitanju, kako kažu u Evropskom veću. Ali, Siti, koji je pod sankcijama EU i SAD zbog, kako je rečeno, ozbiljnog kršenja ljudskih prava, a preživeo je i pokušaj atentata prošle godine, možda je zamenjen.

Lokalni mediji nedavno su objavili da je na čelo Ruskog doma došla žena, nova direktorka za koju je rečeno da se zove Nafisa.

Bila je i na fotografijama s Prigožinom pri njegovoj poslednjoj poseti SAR-u, ali nema dokaza da je bila u bilo kakvoj vezi s plaćeničkom grupom prije aprila.

Pristup Ruskom domu je izuzetno ograničen. Nijedan zapadni novinar nije dobio pristup, a CNN-ove zahteve za snimanjem konstantno je odbijala upravo navodna nova direktorka.

Kada je ekipa CNN-a posetila centar koristeći skrivenu kameru, ona se predstavila kao Nafisa Kirjanova. Ekipa CNN je istražujući društvene mreže i povezane profile otkrila da se koristi i drugim imenom - Anfisa Aleksandrovna Kirjanova.

Kada je novinarka CNN-a ispitivala Kirjanovu u vezi s njenom pojavom u pozadini na fotografijama Prigožina snimljenih u centru, izbegavala je temu i upitala: "O moj Bože, možete li mi to pokazati?". Nakon što su joj pokazane fotografije, nevoljno je priznala: "U redu, da, to je dobro".

Govoreći o Prigožinovoj posetu i budućnosti Vagnera u SAR-u, Kirjanova je rekla da njegova smrt ne znači ništa za rusku misiju u zemlji. "Menja li se nešto ako, ne znam, predsednik vaše zemlje umre? Znači li to da vaša zemlja prestaje da postoji? Misija se nastavlja, ruska kulturna misija i dalje postoji", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu