Severna Koreja odlučila: Proterujemo ga

Severna Koreja je odlučila da protera američkog vojnika Trevisa Kinga, za koga je ranije saopšteno da je priznao da je ilegalno ušao u tu zemlju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon, File
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon, File

U završnom izveštaju istrage o Kingovom ilegalnom ulasku u Severnu Koreju u julu ove godine, navodi se da je King rekao da je bio ogorčen zbog nehumanog postupanja i rasne diskriminacije u redovima američke vojske, prenosi Rojters nav ode severnokorejske državne agencije KCNA.

"Trevis King je priznao da je odlučio da dođe u Severnu Koreju jer se loše osećao zbog neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije u američkoj vojsci", izjavio je ranije zvaničnik Pjongjanga za Korejsku centralnu novinsku agenciju.

U izveštaju severnokorejske državne novinske agencije ne precizira se gde će King biti prognan, iako je Severna Koreja ranije, u svojim početnim istražnim radnjama, konstatovala da je King želeo utočište isključivo u Severnoj Koreji.

Pre nego što je prešao severnokorejsku granicu, King je odslužio dva meseca u zatvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad, a pušten je 10. jula.

Nakon toga je trebalo da odleti u SAD kako bi se suočio sa disciplinskim postupkom, ali je uspeo da pobegne sa aerodroma.

King je specijalista za izviđanje koji je bio u vojsci od januara 2021. godine, a u Južnu Koreju je došao u okviru rotacije američkih trupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu