Kijevu isporučen ultimatum?

Američki zvaničnici prosledili su Ukrajini listu "prioritetnih reformi", sugerišući tako da bi buduća pomoć mogla da zavisi od toga.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dokument poslat iz Bele kuće verovatno je podeljen i drugima koji podržavaju Ukrajinu u sukobu sa Rusijom, piše "Sputnjik".

U saopštenju u ponedeljak Američka ambasada u Kijevu je potvrdila da je "prosledila predloženu listu prioritetnih reformi" namenjenu "diskusiji i povratnim informacijama" među ukrajinskim zvaničnicima i drugim mogućim donatorima.

"Ova lista je data kao osnova za konsultacije s Vladom Ukrajine i ključnim partnerima kao deo naše trajne podrške Ukrajini i njenim naporima da se integrišu u Evropu, što je cilj koji Sjedinjene Države snažno podržavaju", dodala je Ambasada.

To je u skladu sa prethodnim opaskama predsednika Džozefa Bajdena da njegova administracija "podržava reforme u borbi protiv korupcije" u Ukrajini, piše "Sputnjik".

Izjava američke ambasade usledila je pošto su ukrajinski mediji prethodno dobili kopiju liste predloženih reformi, a pojedine agencije su navele da će Kijev morati da sprovede reforme "da bi primio pomoć" u budućnosti.

Prema dokumentu, američki zvaničnici su reforme razvrstali prema kategoriji hitnosti, a neke su označene kao "prioriteti od 0–3 meseca", dok se za druge reforme očekuje da će se sprovoditi tokom dužeg vremena do 18 meseci.

Najkonkretnije mere odnose se na ojačanje specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije, kao i pojačanje osoblja zasebnog nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije u Ukrajini.

Među dugoročnim ciljevima su brojne sudske i ekonomske reforme, kao što su "liberalizacija" tarifa za gas i električnu energiju.

U dokumentu se, takođe, ukrajinsko Ministarstvo odbrane poziva da bude rekonstruisano i uređeno u skladu sa "NATO standardima transparentnosti", kao i da se redizajnira proces vojne nabavke.

Iako je odobrio milijarde vojne pomoći Kijevu, američki predsednik je Ukrajinu u više navrata prozivao zbog "korupcije", a Pentagon je nedavno osnovao poseban tim za praćenje protoka oružja prvi put otkako su se borbe s Moskvom od prošle godine rasplamsale, prenosi Raša tudej.

Republikanci su u Kongresu zahtevali detaljniji prikaz američke pomoći u Ukrajini od februara 2022. godine a pozivajući se na određene podatke, grupa poslanika je to učinila i u pismu Beloj kući ove nedelje.

Slične sumnje ima i ukrajinska javnost, a nedavno biranje lokalnih organa vlasti je pokazalo da 78 odsto anketiranih smatra predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog kao "direktno odgovornog" za korupciju u vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu