Rusi, spremite se; Stiže vam "marička" VIDEO

Na društvenim mrežama kruži video-snimak koji prikazuje novi ukrajinski “adut” koji se kreće tik ispod površine vode.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija/EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY
Ilustracija/EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Mnogo toga o dizajnu drona nazvanog “marička” još je nejasno, ali grupa koja stoji iza njegovog razvoja navodi da bi mogao da se koristi za izvođenje kamikaza napada na ruske brodove i pomorsku infrastrukturu, piše Vor zon (The War Zone).

Skaj njuz, pak, piše da se navodno radi o sistemu koji su sami razvili inženjeri dobrovoljci po ceni od 433.000 dolara po komadu i koji može da izvodi napade, dostavne ili izviđačke misije.

U svakom slučaju, to su vrste sposobnosti za koje su Ukrajinci i te kako zainteresovani nakon što su površinska plovila bez posade već postala ključno ukrajinsko oružje za napade na rusku mornaricu i druge ciljeve u Crnom moru i oko Crnog mora.

Za “maričku” se očekuje da će biti korišćena u samoubilačkim operacijama protiv Ruske crnomorske flote i ključnih ruskih infrastrukturnih i drugih objekata.

Grupa “AMMO Ukraine”, koja sebe predstavlja kao dobrotvornu zadužbinu, objavila je novi video-snimak “maričke” na svojim profilima u ponedeljak. Ta grupa, inače, od avgusta promoviše podvodno vozilo bez posade (UUV) te traži ulaganja i donacije za podršku njegovom razvoju. To je usledilo nakon što je druga grupa “Brave-1” ranije ove godine otkrila planove stvaranja flote manjih UUV-ova kamikaza, poznatih kao “toloka”.

Nije tačno poznato na koji se pogon “marička”, dugačka oko šest i prečnika nešto više od jedan metar, kreće. Nema jasnih naznaka ni kako se napaja, a “AMMO Ukraine” tvrdi da “marička” ima maksimalni domet od 1.000 kilometara, što bi značilo da može iz zapadnih ukrajinskih luka u jednom smeru da plovi do gotovo bilo koje tačke u Crnom moru.

Takođe, odgovarajući matični brodovi na moru mogli bi se koristiti za lansiranje UUV bliže odredištu.

“Marička” je predstavljena kao potencijalno kamikaza oružje punjeno eksplozivom koje bi se moglo koristiti za napad na brodove i priobalnu infrastrukturu, uključujući i mostove.

Takođe, “marička” bi mogla da se kreće ispod određenih fizičkih odbrambenih sistema koji bi mogli da osujete USV, uključujući plutajuće grane i razne barijere koje su ruske snage postavile u Sevastopoljskom zalivu na okupiranom Krimskom poluostrvu.

Mogla bi biti korisna i kao platforma za prikupljanje pomorskih obaveštajnih podataka koju je teže otkriti.

“AMMO Ukraine” je takođe izneo mogućnost da bi se ovaj podvodni dron mogao koristiti kao diskretno, malo transportno sredstvo koje može nositi ključne potrepštine za vojne jedinice ili čak civile u obalnim područjima.

Kao prevozno sredstvo “marička” bi mogla da bude korisna i za podršku ukrajinskim jedinicama za specijalne operacije napada i druge akcije iza ruskih linija na područjima poput Krima. Iako se čini verovatnijim da je to sekundarna namena ovog plovila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu