Peking optužio vladajuću partiju Tajvana za separatistizam

Kineske vojne vežbe održane su u borbi protiv "arogancije separatističkih snaga Tajvana", rekao je Džu Fenglijan portparol kineske kancelarije za Tajvan.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/Tomasz Makowski
Shutterstock/Tomasz Makowski

Kina polaže pravo na Tajvan, ostrvo koje je udaljeno oko 160 kilometara od istočne obale Kine i smatra ga svojom teritorijom.

Džu Fenglijan, portparol kineske kancelarije za poslove sa Tajvanom, takođe je rekao da su nedavne kineske vojne vežbe oko tog ostrva održane radi borbe protiv "arogancije separatističkih snaga Tajvana koje se bore za nezavisnost ovog ostrva", preneo je AP.

Kina i Tajvan su se razdvojili tokom građanskog rata koji je 1949. godine doveo komuniste na vlast u Kini, a nacionalisti, koji su izgubili u tom sukobu, uspostavili su sopstvenu vladu na Tajvanu.

Tajvanski predsednik Cai Ing-ven, koji se u utorak sastao sa šest gostujućih australijskih poslanika, zatražio je podršku Australije u nastojanju Tajvana da se pridruži sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu, aktu o slobodnoj trgovini između 11 zemalja.

Australijska parlamentarna delegacija razgovarala je o jačanju ekonomske saradnje sa Tajvanom, posebno u čistoj energiji i izrazila interesovanje za tajvansku industriju poluprovodnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu