Rusija tvrdi: Ovo je razlog zbog kog je Vašington razneo Severni tok

Američke vlasti su donele odluku da dignu u vazduh gasovode "Severni tok" kako bi sačuvale svoj uticaj u Evropi kojoj su potrebni ruski energenti.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/WILL OLIVER
EPA-EFE/WILL OLIVER

Ovo je izjavio stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja u SB UN.

"U stručnoj zajednici se pojavljuje sve više dokaza da su eksplozije na gasovodima 'Severni tok' delo Vašingtona koji se odlučio na taj nečuveni zločinački akt vodeći se sebičnom željom da učvrsti svoju dominaciju u Evropi kojoj su zaista potrebni ruski energenti", rekao je Nebenzja, obraćajući se na sednici Saveta bezbednosti UN na godišnjicu terorističkog napada na gasovode.

Po njegovim rečima, Danska, Nemačka i Švedska imaju zadatak da u situaciji oko eksplozija na gasovodima brane Ameriku, stoga su istražiteljima u pomenutim zemljama"vezane ruke i zatvorene oči".

"Zbog toga su, kako nam je rekao Simor Herš, nakon sastanka Džozefa Bajdena i Olafa Šolca, američke i nemačke obaveštajne službe dobile instrukcije da dođu do alternativne verzije događaja koje će postepeno puštati u javnost", dodao je Nebenzja.

Kako je istakao stalni predstavnik,"to je ono što sada rade". "Samo što su zmišljotine koje izlaze do bola neverovatne", dodao je on.

Nebenzja je poručio da su pokušaji da se zataška istraga terorističkih napada na gasovode osuđeni na neuspeh. Sa svoje strane, kineski predstavnik u UN Geng Šuang pozivao je zemlje da sarađuju sa Rusijom u istrazi.

"Rusija je jedna od glavnih strana uključenih u (incident sa eksplozijom). Pozivamo relevantne zemlje da aktivno komuniciraju i sarađuju sa Rusijom, umesto što odbijaju (saradnjusa) njom", rekao je Geng Šuang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu