"Šatdaun"

SAD imaju sredstava za vojne isporuke Ukrajini za još nekoliko nedelja, a dalja pomoć može biti dovedena u pitanje, izjavio Džon Kirbi.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/WILL OLIVER
EPA-EFE/WILL OLIVER

Kirbi, koji je koordinator strateških komunikacija u Savetu nacionalne bezbednosti pri Beloj kući, objasnio je da je neophodna odluke Kongresa o dodatnim izdvajanjima.

On je u intervjuu CNN -u pozvao zakonodavce da požure sa izdvajanjem 24 milijarde dolara, dok se na frontu, prema njegovim tvrdnjama, zadržavaju povoljni uslovi za kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

Kirbi je dodao da se na isporuke oružja Ukrajini negativno može odraziti i "šatdaun", obustava aktivnosti federalne vlade jer Kongres nije odobrio kompletan budžet za 2024. finansijsku godinu ili kratkoročni. Takva situacija je moguća već 1. oktobra.

"Kad dođe zima, obema vojskama biće otežano manevrisanje, dejstvovanje. Zato mi želimo da ih snabdemo (Oružane snage Ukrajine) svim neophodnim, dok se na kopnu zadržavaju povoljni uslovi", smatra Kirbi.

Istovremeno, on je potvrdio da je u Ukrajinu stigla prva partija američkih tenkova Aabrams", a nove isporuke ovih vozila planirane su narednih nedelja.

Ranije je gotovo 30 kongresmena republikanaca u pismu, čiju je kopiju dobio "Vol strit džurnal", obavestilo Belu kuću da odbijaju zahtev za izdvajanje 24 milijarde dolara za potrebe Kijeva.

Krajem avgusta Bela kuća tražila je od Kongresa sredstva koja bi pokrila potrebe federalne Vlade u toku usaglašavanja kompletnog budžeta za 2024. finansijsku godinu.

Kratkoročni budžet je osmišljen da spreči obustavu rada Vlade zbog iscrpljivanja sredstava. Takozvani "šatdaun" moguć je već 1. oktobra, kada u SAD počinje nova finansijska godina. Privremeni budžet treba da bude usvojen do 30 septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu