Ključan dobitak za Ukrajinu? "Veliki proboj"

Ukrajina je rekla da se probila u selu Verbove u južnoj Zaporoškoj oblasti, zaokružujući time period dobitaka za Kijev u četvrtom mesecu kontraofanzive.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Oleksandr Tarnavski, general koji predvodi ukrajinsku kontraofanzivu na južnoj liniji fronta, rekao je za CNN da su njegove snage ostvarile proboj u strateški važnom mestu Verbove u Zaporožju, istočno od sela Robotine koje je Ukrajina, kako kaže, povratila prošlog meseca.

On je rekao da su ukrajinske snage i njihova oklopna vozila tokom protekle nedelje probile rusku glavnu liniju odbrane na južnom frontu blizu Verbova i da operišu na drugoj strani. Ovo je skroman, ali ključan dobitak za Kijev koji traži veliki proboj u svojoj sporoj kontraofanzivi, piše "Vašington post".

"Nakon Tokmaka sledi veliki proboj"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tarnavski je u petak rekao da ukrajinske trupe nastavljaju da napreduju na južnom frontu. Ukrajinske snage su takođe navodno probile prvi kordon ruske odbrane, poznate kao Surovikinova linija. Ona je izgrađena po naređenju generala Sergeja Surovikina dok je bio nadležan za ruske snage.

CNN je protekle nedelje izvestio da su Ukrajinci i dalje na 20 kilometara od gradića Tokmak, koji se smatra ključnim za rusku odbranu Melitopolja, poznatog kao kapija za Krim. Tarnavski veruje da će doći do "velikog proboja" nakon Tokmaka i kaže da se ruske snage tamo trenutno "oslanjanju na dubinu svoje odbrambene linije".

Iako su mnogi očekivali da će se kontraofanziva prvenstveno odvijati tokom leta pre nego što dođe hladno vreme, Tarnavski ne očekuje da će predstojeća kišna sezona i zima koja je usledila "jako uticati na kontraofanzivu".

"Skepticizam Zapada u pogledu konačnog uspeha kontraofanzive je razumljiv", rekao je on i naglasio da je ukrajinska ofanzivna taktika morala da se prilagodi uslovima na terenu, posebno jer su ruske snage naučile lekcije iz nekih svojih prethodnih grešaka.

Napadi na Sevastopolj

Priznajući da je tempo kontraofanzive bio sporiji nego što se očekivalo, Tarnavski je takođe ponovio da je malo verovatno da će biti "kao u filmovima o Drugom svetskom ratu" i da je za Ukrajinu bilo ključno da "ne izgubi ovu inicijativu" izgrađenu na prethodnim uspesima.

Krajnji cilj kontraofanzive ostaje rušenje ruskog "kopnenog mosta" do Krima i, dugoročno, oslobađanje svih trenutno okupiranih teritorija.

Do novih dešavanja došlo je nakon ukrajinskih raketnih napada na štab ruske mornarice u Sevastopolju na Krimu. To nije samo najveći grad na ukrajinskom poluostrvu Krim, koji su Rusi pripojili 2014. godine, već i ključna luka u kojoj se nalazi ruska Crnomorska flota.

Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, rekao je da su ruski generali među žrtvama napada u petak, u kojem je poginulo najmanje devet a ranjeno 16 ljudi. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u petak da je u ukrajinskom raketnom napadu na Sevastopolj poginuo jedan vojnik i da je oštećena zgrada u kojoj se nalazi sedište ruske Crnomorske flote.

Već sledećeg dana, u subotu, ponovo je napadnut Sevastopolj.

"Ruska PVO aktivirana je danas u Sevastopolju, a prema prvim informacijama, delovi rakete pali su u oblast Suharne Balke", saopštio je gubernator Mihail Razvožajev.

Fokus na Krimu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sevastopolj na Krimu je u poslednje vreme često bio na meti ukrajinskih dronova i krstarećih projektila. Prošlog četvrtka je napadnuta vazdušna baza Saki na Krimu, kako je Rojtersu rekao ukrajinski obaveštajni izvor. U "najvećem napadu" na Krim 13. septembra gorelo je brodogradilište u Sevastopolju, a oštećena su dva broda.

Ukrajina se unazad fokusirala na Krim, poluostrvo koje je Rusija anektirala 2014, strateški vitalan logistički centar zahvaljujući svojoj lokaciji na Crnom moru. Do fokusa na Krim došlo je nakon što se u julu Rusija povukla iz Crnomorske inicijative koja je do tada omogućavala bezbedan prolaz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Ukrajina je poslednjih nedelja sve više napadala pomorske objekte na Krimu dok se njena letnja kontraofanziva sporo odvija na istoku i jugu zemlje, kako je saopštio Institut za proučavanje rata. Vojni stručnjaci kažu da je od suštinske važnosti za Ukrajinu da nastavi sa napadima na mete na Krimu kako bi degradirala ruski moral i oslabila njenu vojsku.

U međuvremenu je američki predsednik Džo Bajden rekao ukrajinskom Volodimiru Zelenskom u razgovoru u Vašingtonu da će Sjedinjene Države poslati manji broj raketa dugog dometa Ukrajini kao vid pomoći u borbi protiv Rusije, kako je preneo NBC pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Nije, međutim, rečeno kada će rakete biti poslate, niti kada će ta odluka da se objavi.

"Vašington post" piše da je Bajdenova administracija blizu odluke da Ukrajini pošalje raketni sistem ATACMS, koji Kijev već mesecima traži od Vašingtona ATACMS. SAD su do sada odbijale, zbog zabrinutosti da bi ukrajinska vojska mogla da ga koristi da gađa mete daleko unutar ruske granice i eskalira konflikt.

"Potrebna promena kursa"

Rat u Ukrajini je do sada više puta prkosio svim očekivanjima i sada to ponovo radi. Ofanziva pokrenuta u junu bila je zasnovana na nadi da će ukrajinski vojnici - opremljeni modernim zapadnim oružjem i obučeni u Nemačkoj - da povrate dovoljno teritorije da svoje lidere stave u snažnu poziciju u bilo kojim narednim pregovorima.

Ali ovaj plan ne radi, piše "Ekonomist". Uprkos herojskim naporima i proboju ruske linije odbrane kod sela Robotine, Ukrajina je oslobodila manje od 0,25 odsto teritorije koju je Rusija okupirala, a linija fronta duga 1.000 kilometara se jedva pomerila. Ukrajinska vojska bi i dalje mogla da napravi proboj u predstojećim nedeljama, ali ne treba računati na to, navodi list dodajući da i Kijev i zapadne pristalice počinju da shvataju da će ovo biti težak rat na iznurivanje.

"Moramo da budem spreman za dugi rat", rekao je Zelenski "Ekonomistu".

Ali, Ukrajina još nije spremna niti su njeni zapadni partneri. I dalje su fiksirani na kontraofanzivu. Potrebno je preispitati ukrajinsku vojnu strategiju i način vođenja njene ekonomije. Umesto da teže "pobedi" a potom obnovi, cilj bi trebao da bude da se obezbedi da Ukrajina ima trajnu moć da vodi dugi rat - i da može da napreduje uprkos tome, zaključio je list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu