Teror nad Srbima na KiM u brojevima: Ovo su svi napadi u 2023. godini

Srbi na Kosovu i Metohiji mesecima unazad trpe teror režima Aljbina Kurtija, a u nedelju je nasilje eskaliralo i završilo tragičnim ishodom.

Izvor: Novosti
Podeli
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

O tome koliko je srpski narod izložen pritiscima i napadima, govore brojevi ispaljenih hitaca i bačene bombe, i to samo u toku ove godine.

Od januara ove godine, bilo je osam situacija koje su eskalirale pucnjavama i u mnogima od njih su ranjeni Srbi, ili je njihova imovina u velikoj meri oštećena.

U nastavku teksta pogledajte hronološki poređane napade na Srbe na Kosovu i Metohiji:

6. januar - Albanac pucao na Stefana Stojanovića (11) i Miloša Stojanovića (21) u Gotovuši dok su nosili badnjak i zadao im prostrelne rane.

23. januar - Pripadnici ROSU su kod Bistričkog mosta pucali na automobil u kome su bili Dušan S. i Miljan D., koji je pogođen metkom.

26. januar - U multietničkom naselju Suvi Do pucano je u vazduh iz albanskog vozila u pokretu.

3. februar - Muškarac albanske nacionalnosti ispalio više metaka iz automobila u pokretu u Gračanici.

10. april - Tzv. kosovska policija pucala na Milana Jovanovića (39) iz Zvečana, kod nelegalnog punkta na Bistričkom mostu i zadala mu prostrelne rane iznad ključne kosti.

16. maj - Nepoznate osobe pucale iz automobila u pokretu prema srpskoj školi u Ugljaru.

26. maj - Više od 10 Srba povređeno u napadu ROSU jedinica i pripadnika tzv. kosovske policije prilikom nasilnog upada na severu KiM;

29. maj - Tokom nemira u Zvečanu, kada su naoružane snage napale goloruki srpski narod, povređena 52 Srbina. Teško je ranjen Dragiša Galjak, koji je pogođen s dva metka s leđa, a teške telesne povrede zadobili su Dragiša Milović i Časlav Sofronijević.

5. avgust - Na imovinu poslanika Srpske liste Zorana Maksimovića, iz Raniluga, bačena je eksplozivna naprava.

22. septembar - Bačene eksplozivne naprave na kuće predstavnika Srpske liste u Kosovskom Pomoravlju – na kuću Srđana Ristića i Zorana Ristića u Ranilugu, i Vladice Aritonovića u selu Glogovce.

Podsećamo, 24. septembra, u vatrenom obračunu sa takozvanom kosovskom policijom u Banjskoj stradali su Ivan M. i Bojan M. iz Leposavića, kao i Stefan N. iz Zvečana. Takođe, u razmeni vatre ranjen je i Srbin V. T., kojem je sud u Prištini odredio pritvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu