Analitičar CIA: Hiperzvučne ruske rakete "izbušile" patriot, Amerika stopira slanje

SAD oklevaju da prebace više sistema PVO Patriot u Ukrajinu, pre svega zbog napada u maju u kojem je Rusija upotrebila hipersoničnu raketu H-47 Kinžal.

Izvor: eurasiantimes.com
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, ldelfoto
Ilustracija: Depositphotos, ldelfoto

U intervjuu sa Jutjuberom Stivenom Gardnerom, bivši agent CIA-e Lari Džonson govorio je o raznim temama vezanim za rat Rusije i Ukrajine, uključujući nevoljnost Sjedinjenih Država da prebace sisteme PVO Patriot u Ukrajinu.

Neizvesnost oko toga da li će Sjedinjene Države nastaviti sa daljim isporukama američkih sistema protivvazdušne odbrane Patriot Ukrajini izazvala je značajnu diskusiju u zajednici stručnjaka.

Lari Džonson je ukazao da ova neizvesnost potiče od uništenja baterije Patriot američke proizvodnje od strane ruske hipersonične rakete Kinžal.

Sjedinjene Države su čvrsto podržavale Ukrajinu, aktivno su se angažovale u naporima da se poboljšaju kapaciteti protivvazdušne odbrane Ukrajine. Međutim, prema Džonsonu, trenutni pravac podrazumeva obezbeđivanje Kijevu manje moćnih i isplativijih sistema naoružanja.

On je sugerisao da je ova promena vođena zabrinutošću koja proizilazi iz uspešnog ciljanja i štete koju je ruska raketa Kinžal nanela kompleksu Patriot u maju 2023.

"Nismo čuli nikakve vesti o ovom [sistemu protivvazdušne odbrane Patriot] mesecima. Poslato je u Ukrajinu; dignut je u vazduh. Čini se da je ili uništena ili je na popravci, ali nije uključena na bojnom polju", rekao je Džonson.

"Šaljemo još sistema PVO, ali ne šaljemo Patriote," istakao je on.

U maju je ruski hipersonični raketni napad oštetio dve komponente sistema protivvazdušne odbrane Patriot, ali prema američkim zvaničnicima, on je ostao operativan i nikada se nije isključio. Kasnije su Sjedinjene Države tvrdile da je sistem popravljen i da je ponovo u potpunom operativnom stanju.

EurAsian Times nije mogao nezavisno da potvrdi Džonsonove tvrdnje da Sjedinjene Države uskraćuju dalje isporuke sistema Patriot Ukrajini iz straha da bi oni mogli biti oštećeni u ruskom napadu.

Dok se sistem Patriot izvozi u brojne zemlje, Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne poseduju veliki višak ovih sistema. Oni se smatraju vrednom imovinom koja se mora pažljivo dodeliti, s obzirom na pretnje koje dolaze iz različitih globalnih žarišta.

U međuvremenu, Džonson je takođe izrazio zabrinutost da su SAD poslale tenkove Abrams u Ukrajinu i da bi se oni na kraju mogli suočiti sa uništenjem na bojnom polju.

On je tvrdio da su ovi tenkovi američke proizvodnje teški i da nisu skrojeni za operacije u ukrajinskom ratištu. Pored toga, ukrajinske snage možda nisu imale dovoljno obuke ili iskustva da efikasno koriste ove tenkove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu