UN: Kremlj sprovodi državnu politiku torture

Ruske vlasti sprovode pažljivo organizovanu "državnu politiku" torture na okupiranim teritorijama u Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovo je danas saopštila Specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za torturu Alis Džil Edvards.

"Nije samo stvar u tome što je toliko rasprostranjena. Iz načina na koji je ta metoda postavljena i preslikana u različitim regionima, možete videti da postoje nadzorni službenik, mučitelj i islednik. Metode za to, svrhe i ciljevi su dosledni. Za mene je to državna politika", navela je Edvards nakon sedmodnevne posete Kijevu, prenosi londonski Tajms.

Ona je dodala da je razgovarala sa desetak žrtava, kao i da je pregledala mnoštvo svedočenja koja su prikupile nevladine organizacije i ukrajinski organi za sprovođenje zakona. Iz Kancelarije ukrajinskog državnog tužioca rekli su joj da je 90 odsto Ukrajinaca, koji se nalaze u ruskom zarobljeništvu, prijavilo da su bili žrtve torture. Mnogi od njih, uključujući veliki broj muškaraca, prijavili su da su bili žrtve seksualnog zlostavljanja.

"Pretnje seksualnim nasiljem ili silovanjem bile su prilično česte", dodala je Edvards, naglasivši da su žene bile manje spremne da prijave silovanje.

Sa druge strane, ruske vlasti odbacuju navode ukrajinskih zvaničnika i izvestiteljke Ujedinjenih nacija i podsećaju da je rusko stanovništvo na istoku Ukrajine bilo predmet diskriminacije i zlostavljanja dugi niz godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu