Velika akcija Kolumbijaca: Zaplenili više od tone kokaina

Kolumbijske vlasti zaplenile su 1.235 kilograma kokaina na Karibima i uhapsila pet državljana te zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Oni su pokušali da gliserom dopreme robu do Centralne Amerike.

Komandant Specijalne komande San Andresa i Providensije kapetan Karlos Eduardo Solano rekao je da je operacija izvedena u vodama arhipelaga San Andres i Providensija, a u akciji su učestvovale Ratna mornarica i kolumbijske Vazdušno-kosmičke snage (FAC), prenosi list El Tiempo.

U saopštenju se navodi da je gliser bio pod prismotrom dok je prolazio kroz vode arhipelaga i kada je identifikovan njegov kurs, raspoređena je pomorska operativna grupa "koja je, posle duže potere, uspela da zaustavi brod kojim je upravljalo pet Kolumbijaca".

Prema zvaničnim podacima, od početka godine vojska je zaplenila 265 tona kokaina, od čega je 8,4 bilo u arhipelagu San Andres, Providensija i Santa Katalina.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) saopštila je da je uzgoj koke u Kolumbiji porastao za 13 odsto i iznosio je 230.000 hektara u 2022, što je najveća cifra u istoriji drugu godinu zaredom. Potencijalna proizvodnja kokain hidrohlorida povećana je za 24 odsto, od prošle godine je iznosila 1.738 tona, a 2021. godine 1.400 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu