Rusija: Šmit nema legitimitet

Stav Rusijeje da Kristijan Šmit nema mandat i ovlašćenja visokog predstavnika jer nema rezolucije Saveta bezbednosti koja mu daje taj legitimitet.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ovo je poručio ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

"Naš je principijelni stav da bez rezolucije Saveta bezbednosti niko ne može biti legitimni visoki predstavnik i to je takva stvar", rekao je Kalabuhov.

On je naveo da je vidljiv pokušaj Zapada da gura bezveznu priču jer Šmit nema potrebni legitimitet.

"Mi poštujemo zvanični stav Republike Srpske i predsednika Srpske Milorada Dodika da Šmit nema taj legitimitet. Znači, on ne može delovati kao visoki predstavnik i nema sve kompetencije koje idu za tu funkciju", istakao je Kalabuhov.

On je podsetio da prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma visoki predstavnik ima samo ulogu moderacije, odnosno dijaloga između strana u BiH, ističući da Ruska Federacija, kao jedna od potpisnica tog mirovnog sporazuma, smatra da je dijalog najbolje što se može desiti stranama u BiH - bez ucene od strane međunarodnog faktora.

"To je strpljivost, to je kompromis i tako može doći do stanja prihvatljivog svim građanima BiH", izjavio je Kalabuhov.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a (Veće za sprovođenje mira u BiH) saopštili su juče da iskazuju "punu podršku Šmitu i Kancelariji OHR-a", pozvali su predsednika Srpske da "prekine sa politikom nepriznavanja i nesaradnje sa Šmitom" i naveli da "pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava mandat prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja akt njegovog nepoštovanja", prenela je RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu