Novi obračun svetskih sila: "Podsticanje nasilja"

Indija je Kanadu nazvala "sigurnim utočištem za teroriste" nakon suspenzije viza za kanadske državljane.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFE/BILAWAL ARBAB
EPA-EFE/BILAWAL ARBAB

U oštro sročenoj izjavi novinarima u četvrtak, portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči rekao je da Kanada treba da "zabrine za svoju međunarodnu reputaciju" nakon svojih eksplozivnih optužbi.

Dodao je: "Ako govorite o pitanjima reputacije i šteti reputaciji, ako postoji neka zemlja koja treba da pogleda ovo, mislim da je to Kanada i njena sve veća reputacija kao mesta, kao sigurnog utočišta za teroriste, za ekstremiste i za organizovani kriminal".

Njegovi komentari usledili su nakon indijskog poteza da suspenduje zahteve za vize za kanadske građane zbog, kako kaže, "bezbednosnih pretnji" diplomatama u zemlji.

"Pitanje je podsticanje nasilja, nerad kanadskih vlasti, stvaranje okruženja koje remeti funkcionisanje naše visoke komisije i konzulata, to je ono što nas tera da privremeno zaustavimo izdavanje viza ili pružanje viza", dodao je Bagči.

Odnosi između dve zemlje su naglo pali ove nedelje nakon što je kanadski premijer Džastin Trudo rekao da Indija potencijalno stoji iza ubistva Hardipa Singa Nidžara u junu, separatističkog aktiviste Sika, koga su ubila dvojica maskiranih muškaraca u Sariju u Britanskoj Kolumbiji.

Indija je oštro demantovala te tvrdnje, nazivajući ih "apsurdnim i motivisanim". Bagči je rekao da Kanada nije dala "nikakve konkretne informacije" u prilog optužbama.

Indijska vlada dugo je optuživala Kanadu za neaktivnost u suočavanju sa, kako kaže, separatističkim ekstremizmom Sika koji ima za cilj stvaranje zasebne domovine Sika koja bi bila poznata kao Kalistan i uključivala delove indijske države Pendžab.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu