"Zora novog doba mira": Izrael i Saudijska Arabija na pragu dogovora

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da veruje da je njegova zemlja na pragu normalizacije odnosa sa Saudijskom Arabijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/JUSTIN LANE
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ipak, pored pozivanja Rijada i Vašingtona da Palestinci budu uključeni u diplomatiju, Netanijahu je rekao na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku da Palestincima ne bi trebalo dozvoliti da stave veto na sklapanje regionalnog sporazuma, preneo je Rojters.

Očekivanja da bi Izrael mogao normalizovati odnose sa Saudijskom Arabijom pojačana su ove nedelje, navela je agencija.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman rekao je da je dogovor iz dana u dan sve bliži i da su Netanijahu i Bajden održali dugo očekivani sastanak kako bi razgovarali o izgledima.

Netanijahu je opisao kao preteču normalizacije odnosa, sporazume između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina iz 2020. poznate kao Abrahamov sporazum, kojem je posredovao tadašnji predsednik SAD Donald Tramp.

"Nema sumnje: Abrahamov sporazum je najavio zoru novog doba mira", rekao je on.

Netanijahu je izjavio da veruje "da smo na pragu dramatičnijeg prodora: istorijskog mira između Izraela i Saudijske Arabije".

Pripisavši Trampu zasluge za prethodni dogovor, Netanijahu je jasno rekao da se nada da će sadašnja administracija finalizovati ovaj.

On je kazao da veruje da Izrael može da normalizuje odnose sa Saudijskom Arabijom uz posredstvo Bajdena.

Netanijahu je, međutim, istakao da se Palestincima ne sme dati pravo veta na nove mirovne sporazume sa arapskim državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu