"Davljenik koji se hvata za sve što može"

Dok sukob besni i ne vidi se kraj, teško je ne zapitati se koja će domina biti sledeća, pita se britanski Telegraf.

Izvor: RT Balkan
Podeli
Foto:Shutterstock//Fortis Design
Foto:Shutterstock//Fortis Design

Poljski premijer Matesuš Moravjecki saopštio je da njegova zemlja "više neće prebacivati oružje Ukrajini". Umesto toga, fokusiraće se na "naoružavanje Poljske modernijim oružjem". Koliko god najava bila eksplozivna, malo je verovatno da će kratkoročno promeniti situaciju u Ukrajini, piše "Telegraf".

Ono što je važnije je jezik. Neverovatno je upečatljivo da je predsednik Andžej Duda opisao Kijev kao "davljenika koji se hvata za sve što može", istovremeno vukući i njihove saveznike, prenosi Telegraf.

"Sve to zvuči kao prihvatanje da Ukrajina ne može da dobije ovaj rat, u sadašnjem obimu i intenzitetu, i da Evropa ne može da nastavi da ih snabdeva", navodi britanski list.

Skoro svaki komentator povezao je odluku Poljske sa tekućim sporom oko prodaje jeftinog ukrajinskog žita unutar EU. Iako ima istine u ovoj verziji događaja, važnija stvar je da Poljskoj ponestaje materijala za slanje. Posle Vašingtona i Londona, Varšava je bila najveći vojni donator od početka operacije.

Poljska je već dala gotovo sve svoje zastarele platforme i vojna vozila iz sovjetske ere, pored značajnog dela svoje modernije opreme, uključujući preko 60 tenkova "leopard 1" i dve desetine "leopard 2".

Ovoj velikodušnosti se bliži kraj, delom zato što su zalihe sada poharane. Od početka sukoba u februaru, Poljska je jednim okom čvrsto i nervozno gledala na koridor Suvalki – tanki pojas zemlje koji razdvaja Poljsku, Belorusiju i rusku nuklearnu flotu u enklavi Kalinjingrad.

Shodno tome, Varšava je želela da ojača sopstvenu odbranu i vojsku, nastavljajući sa nagomilavanjem oružja i opreme. Dok je zapad kontinenta pohlepno kupovao rusku naftu i gas, Baltik i Poljska su investirali u naoružanje i Varšava nije voljna da svoje nove zalihe založi Kijevu pre nego što ih i dobije, navodi "Telegraf".

Odluku Poljske ne treba preuveličavati, optimističan je list. Varšava nije rekla da će zaustaviti vitalne tokove municije, a suštinska uloga Poljske kao logističkog čvorišta za svu zapadnu vojnu pomoć koja se probija preko Atlantika i kroz Evropu do južne i istočne Ukrajine će se nastaviti. Bez ovih tokova, iskreno, Ukrajina bi pala još prošle jeseni, dodaje "Telegraf".

Poljska bi takođe verovatno mogla da nastavi da šalje staru municiju koja se pokazala vrednom u sukobu kojim dominiraju masovna artiljerija, pešadijski napadi, slojevita odbrana - i masovna potrošnja municije. Čak i ako Poljska prestane da šalje platforme za oružje, ovo može biti veliki doprinos odbrani Kijeva.

Međutim, čak i ako se odnosi između Varšave i Kijeva odmrznu, ograničenja u pogledu onoga što je fizički dostupno za doniranje će i dalje ostati. Tako je neprijatno saznanje da se sumnja širi evropskim prestonicama. Dok sukob besni i ne vidi se kraj, teško je ne zapitati se: koja će domina biti sledeća, pita "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu