Abas: Ne može biti bliskoistočnog mira ako Palestinci nemaju puna prava

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da neće biti mira na Bliskom istoku ako njegov narod ne bude imao "puna i legitimna nacionalna prava".

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/JUSTIN LANE
EPA-EFE/JUSTIN LANE

"Oni koji misle da mir može da prevlada na Bliskom istoku, a da palestinski narod nema svoja puna i legitimna prava, greše", rekao je Abas na počeku 25 minuta dugog obraćanja sinoć u UN.

Govor 87-godišnjeg palestinskog lidera uglavnom je bio nalik na one održane na ranijim zasedanjima.

On je optužio Izrael za čitav niz slučajeva kršenja palestinskih prava i pozvao na međunarodnu konferenciju kako bi se oživeo mirovni proces.

Ocenio je da izraelska okupacija teritorije na kojoj Palestinci žele da osnuju buduću državu predstavlja "izazov za više od hiljadu rezolucija, krši principe međunarodnog prava i legitimiteta, dok žuri da izmeni istorijsku, geografsku i demografsku realnost na terenu".

Izraelska delegacija je izašla iz sale na početku Abasovog obraćanja dok je govorio o praksi zadržavanja posmrtnih ostataka navodnih palestinskih napadača.

Suštinskih mirovnih pregovora nije bilo više od jedne decenije.

Abas nije popularan među Palestincima i mnogi o njih vide Palestinsku upravu kao korumpirani stub statusa kvo.

On se obratio GS UN u vreme kada SAD vode pregovore o normalizaciji odnosa Saudijske Arabije s Izraelom.

Saudijci kažu da takav dogovor mora uključiti veliki napredak ka osnivanju palestinske države, što ultradesna Vlada Izraela isključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu