Objavljeni ekskluzivni snimci: "Sat sudnjeg dana" otkucava; Šta rade to?

Rusija, SAD i Kina su poslednjih godina izgradile nove objekte i iskopale nove tunele na svojim poligonima za nuklearna testiranja.

Izvor: B92, CNN
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To pokazuju satelitski snimci koje je ekskluzivno dobio Si-En-En, i to u vreme kada su tenzije između tri velike nuklearne sile porasle na najviši nivo.

Iako nema dokaza koji bi ukazivali na to da se Rusija, SAD ili Kina spremaju za neposrednu nuklearnu probu, slike, koje je dobio i obezbedio istaknuti analitičar u vojnim studijama o neproliferaciji, ilustruju nedavna proširenja na tri mesta za nuklearna testiranja u poređenju sa samo nekoliko pre mnogo godina.

Jednom upravlja Kina u krajnjem zapadnom regionu Sinđijanga, jednom Rusija u arhipelagu Arktičkog okeana, a trećom SAD u pustinji Nevade.

Satelitski snimci iz proteklih tri do pet godina pokazuju nove tunele ispod planina, nove puteve i skladišta, kao i povećan saobraćaj vozila koja ulaze i izlaze sa lokacija, rekao je Džefri Luis, pomoćni profesor u Centru za neproliferaciju "Džejms Martin" Instituta za međunarodne studije Midlburi.

"Postoji mnogo nagoveštaja koje vidimo koji sugerišu da bi Rusija, Kina i Sjedinjene Države mogle da nastave sa nuklearnim testiranjem", rekao je on, nešto što nijedna od tih zemalja nije uradila otkako je podzemno nuklearno testiranje zabranjeno. Kina i SAD su 1996. potpisale Ugovor o zabrani, ali ga nisu ratifikovale.

Penzionisani pukovnik američkog vazduhoplovstva Sedrik Lejton, bivši analitičar obaveštajnih službi, pregledao je slike nuklearnih lokacija tri sile i došao do sličnog zaključka. "Vrlo je jasno da su sve tri zemlje, Rusija, Kina i Sjedinjene Države, uložile mnogo vremena, truda i novca ne samo u modernizaciju svog nuklearnog arsenala, već i u pripremu vrsta aktivnosti koje bi bile potrebne za testiranje", rekao je.

Moskva je ratifikovala sporazum, ali je ruski predsednik Vladimir Putin u februaru rekao da će narediti test, ako SAD krenu prve, dodajući da "niko ne bi trebalo da ima opasne iluzije da globalni strateški paritet može biti uništen".

Ekspanzije rizikuju da izazovu trku za modernizacijom infrastrukture za testiranje nuklearnog oružja u vreme dubokog nepoverenja između Vašingtona i dve autoritarne vlade, kažu analitičari, iako se ideja o stvarnom oružanom sukobu ne smatra neizbežnom.

"Pretnja od nuklearnog testiranja potiče od stepena do kojeg ubrzava rastuću trku u naoružanju između Sjedinjenih Država, s jedne strane, i Rusije i Kine s druge strane", rekao je Luis.

"Posledice toga su da trošimo ogromne sume novca, iako ne postajemo sigurniji."

Nuklearne pretnje

Luisovi komentari usledili su nakon što je istaknuta grupa za čuvanje nuklearnog oružja, "Bulletin of the Atomic Scientists", ranije ove godine postavila svoj kultni "Sat sudnjeg dana", merenje toga koliko je svet blizu samouništenja, na 90 sekundi do ponoći, što je najneizvesniji sat od njegovog osnivanja 1947.

Grupa je navela rat u Ukrajini, izazvan ilegalnom invazijom Rusije na njenog suseda u februaru 2022, kao glavni razlog za svoju otrežnjujuću procenu.

"Ruske pretnje da će upotrebiti nuklearno oružje podsećaju svet da je eskalacija sukoba – slučajno, namerno ili pogrešno – strašan rizik. Mogućnost da sukob izmakne nečijoj kontroli ostaje velika", saopštila je grupa.

Drugim rečima, Sat sudnjeg dana danas signalizira veći rizik od kraja čovečanstva nego 1953. godine, kada su i Sjedinjene Države i Sovjetski savez sproveli dramatična nadzemna testiranja nuklearnog oružja.

Prošlog meseca generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš uputio je novi apel ključnim zemljama da ratifikuju međunarodni ugovor koji zabranjuje eksperimente i u miroljubive i u vojne svrhe.

"Ove godine se suočavamo sa alarmantnim porastom globalnog nepoverenja i podela", rekao je Gutereš.

"U vreme kada je skoro 13.000 komada nuklearnog oružja skladišteno širom sveta – a zemlje rade na poboljšanju svoje tačnosti, dometa i razorne moći – ovo je recept za uništenje."

Luis je istakao da bi neočekivano loš učinak ruske vojske u Ukrajini mogao da bude deo podsticaja Moskvi da razmisli o obnavljanju nuklearnih proba. Dmitrij Medvedev, podržavalac Putina i sadašnji zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, obećao je da će Moskva "morati da upotrebi nuklearno oružje" ako ukrajinska kontraofanziva bude uspešna.

Ratoborna retorika Medvedeva zabrinjava, ali Putin je ključni donosilac odluka u Rusiji i naširoko se smatra pravom moći koja stoji iza trona tokom četvorogodišnjeg Medvedevljevog predsedništva.

Belorusija, koja je igrala ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, takođe je dobila taktičko nuklearno oružje od Moskve, rekao je predsednik Aleksandar Lukašenko u avgustu. On je dodao da će Minsk biti voljan da ih iskoristi pred spoljnom agresijom.

Čak i dok je ruska vojska vršila invaziju na Ukrajinu prošle godine, analitičari su takođe videli proširenje nuklearnog poligona Novaja zemlja u arhipelagu Arktičkog okeana.

Sredinom avgusta objekat je ponovo dobio fokus kada ga je posetio ministar odbrane Sergej Šojgu, prema ruskom ministarstvu odbrane.

Lokalitet Novaja zemlja je prvi put korišćen još u Sovjetskom savezu za izvođenje nuklearnih testova 1955. godine do konačne podzemne eksplozije SSSR-a 1990. godine. Za to vreme, na lokaciji je izvršeno ukupno 130 testova koji su uključivali više od 200 uređaja, prema pregledu objavljenom u časopisu Science and Global Securiti.

Satelitski snimci koje je dobio Si-En-En pokazali su da je na poligonu Novaja zemlja od 2021. do 2023. godine bila obimna gradnja, sa brodovima i novim kontejnerima koji su pristizali u njegovu luku, putevi su čisti zimi, a tuneli prokopani duboko u arktičke planine.

"Ruski poligon je sada otvoren tokom cele godine, vidimo ih kako čiste sneg sa puteva, vidimo kako grade nove objekte", rekao je Luis.

Blizu tih objekata nalaze se tuneli koje je Rusija testirala u prošlosti, rekao je Luis.

"U proteklih pet ili šest godina videli smo Rusiju kako kopa nove tunele, što sugeriše da je spremna da nastavi nuklearna testiranja", dodao je on.

"Prilično mi je jasno da se Rusi pripremaju za moguću nuklearnu probu", dodao je Lejton, bivši obaveštajni oficir američkog vazduhoplovstva, sada analitičar CNN-a.

Ali ponudio je ono što je rekao da su važna upozorenja.

"Rusi možda pokušavaju da dođu do crte tako što rade sve pripreme za nuklearni test, ali ga zapravo ne izvode. U suštini, oni bi to radili da bi uplašili Zapad", rekao je Lejton.

Moskva nije odgovorila na zahtev Si-En-Ena za komentar na ovu temu, a ne postoji način da se tačno zna šta se dešava skriveno od pogleda satelita.

Povećana aktivnost i na kineskom poligonu

Povećana aktivnost je takođe otkrivena na kineskom poligonu za nuklearno testiranje u Lop Nuru, presušenom slanom jezeru između dve pustinje u retko naseljenoj zapadnoj Kini.

Satelitski snimci pokazuju da je poslednjih godina iskopan novi, peti podzemni tunel, a izgrađeni su i novi putevi. Poređenje slika snimljenih 2022. i 2023. pokazuje da se gomila plena stalno povećava, što navodi analitičare da veruju da se tuneli proširuju, rekao je Luis.

Pored toga, glavna administracija i oblast podrške su videli nove građevinske projekte. Novo skladište izgrađeno je 2021. i 2022. godine, a moglo bi da se koristi za skladištenje eksploziva, dodao je on.

"Kineski poligon se razlikuje od ruskog poligona", rekao je Luis.

"Kinesko mesto za testiranje je ogromno i ima mnogo različitih delova. Izgleda veoma zauzeto, a ove stvari se lako vide na satelitskim snimcima. Ako mi možemo da ih vidimo, mislim da američka vlada sigurno može", dodao je on.

Povećana aktivnost u Lop Nuru takođe je zabeležena u aprilskom izveštaju projekta fondacije Čajna obzerver za mir Sasakava, grupe kineskih stručnjaka u Japanu.

Nakon analize satelitskih fotografija lokacije Lop Nur, grupa je zaključila da je Kini "mogući cilj da sprovede potkritične nuklearne testove".

Otkriven je mogući šesti tunel za testiranje u izgradnji u Lop Nuru, jer "činjenica da je veoma dugačak tunel iskopan duž planinskog terena sa krivinama na putu ukazuje da je izgradnja poligona u završnoj fazi".

U izjavi za Si-En-En, kinesko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je izveštaj kao naglašavanje kineske nuklearne pretnje i opisalo ga kao "izuzetno neodgovorno".

Aktivnost u pustinji Nevade

SAD svakih nekoliko godina objavljuju neklasifikovanu verziju revije Nuclear Posture, koja daje pregled uloge nuklearnog oružja u njihovoj bezbednosnoj strategiji. U najnovijem izveštaju, objavljenom u oktobru prošle godine, navodi se da će Vašington razmotriti upotrebu nuklearnog oružja samo u "ekstremnim okolnostima".

Međutim, takođe je navedeno da SAD ne usvajaju politiku bez prve upotrebe jer bi to rezultiralo neprihvatljivim nivoom rizika po njihovu bezbednost.

SAD su izvele svoje poslednje podzemno testiranje 1992. godine, ali Luis je rekao da se SAD već dugo drže u stanju spremnosti za nuklearni test, spremne da reaguju ako jedan od njihovih rivala krene prvi.

"Sjedinjene Države imaju politiku spremnosti da izvrše nuklearni test u relativno kratkom roku, oko šest meseci", rekao je on.

Komercijalni satelitski snimci, snimljeni iznad poligona za nuklearna testiranja u Nevadi, zvanično poznatog kao Nacionalna bezbednosna lokacija Nevade, pokazuju da je podzemni objekat – kompleks U1a – znatno proširen između 2018. i 2023.

Uprava za nacionalnu bezbednost (NNSA), ogranak američkog Ministarstva energetike koji nadgleda lokaciju, kaže da je laboratorija za izvođenje potkritičnih nuklearnih eksperimenata proširena, što je dugogodišnja praksa koja treba da obezbedi pouzdanost oružja u zalihama.

"U potkritičnim eksperimentima, hemijski visoki eksplozivi stvaraju visoke pritiske, koji se primenjuju na materijale nuklearnog oružja, kao što je plutonijum. Konfiguracija i količine eksploziva i nuklearnih materijala su takvi da neće doći do nuklearne eksplozije", navodi se na veb-stranici NNSA.

U odgovoru na Si-En-Enov zahtev za komentar, portparol NNSA je potvrdio da je "rekapitalizovala infrastrukturu i naučne sposobnosti" na poligonu u Nevadi, što uključuje nabavku novih naprednih izvora i detektora, razvoj tehnologije merenja reaktivnosti i nastavak aktivnosti tunela.

"(Ovo) će obezbediti moderne dijagnostičke mogućnosti i podatke koji će pomoći u održavanju bezbednosti i performansi američkih nuklearnih zaliha bez daljeg podzemnog testiranja nuklearnog eksploziva", dodao je portparol.

U izveštaju Kancelarije za odgovornost američke vlade (GAO) objavljenom u avgustu, kaže se da će SAD izgraditi dva merna uređaja na lokaciji u Nevadi kako bi "napravila nova merenja plutonijuma tokom podkritičnih eksperimenata".

Uređaji i povezana infrastrukturna poboljšanja, potrebna "da bi se informisali o planovima za modernizaciju zaliha nuklearnog oružja" koštaće oko 2,5 do 2,6 milijardi dolara i biće spremni do 2030. godine, navodi se u izveštaju GAO.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost takođe je rekao za Si-En-En da pažljivo prati ruske vojne aktivnosti, ali je dodao da "ne vidi nijedan razlog za prilagođavanje sopstvenog nuklearnog stava".

Međutim, proširenje objekata na poligonu u Nevadi moglo bi da podstakne strahove u Moskvi i Pekingu da se Vašington možda sprema za nuklearni test – jer iako bi obe zemlje mogle da vide razvoj događaja sa satelitskih snimaka, nemaju mogućnost da nezavisno provere šta se dešava unutra, rekao je Luis.

A takve percepcije mogu postati opasne, posebno u sadašnjoj eri sa strahom i nedostatkom poverenja na svim stranama, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu