Vri: Zelenski bez dlake na jeziku, Poljaci besni: "Sada ćemo ovako..."

Eskalirao sukob Ukrajine i Poljske, doučerašnjih bliskih zaveznika. Prema poslednjim informacijama, situacija se možda ipak smiri.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL / POOL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL / POOL

Poljska je zapretila da neće više slati oružje u Ukrajinu, ali nije jasno hoće li zaista obustaviti isporuke oružja, ili je to samo deo verbalne eskalacije nakon što je u petak Poljska stavila embargo na uvoz žitarica iz Ukrajine, za šta ju je Ukrajina tužila pred STO.

Ukrajinski predsenik Volodimir Zelenski kritikovao je potom pred Savetom bezbednosti UN-a Poljsku.

Međutim, poslednje vesti iz Kijeva glase da dva ministarstva poljoprivrede pokušavaju da izglade spor.

Alarm je, podseća Jutarnji list, upaljen kada je poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao da Poljska više neće snabdevati Ukrajinu oružjem iz sopstvenih zaliha. "Mi nećemo više slati oružje Ukrajini zato što sada naoružavamo Poljsku", citirao je CNN najavu poljskog premijera na društvenim mrežama.

Poljaci su već poslali oko trećine svoga arsenala Ukrajini, i u procesu su modernizacije vojske modernim oružjem proizvedenim na Zapadu, navodi BBC. Ranije je najavljeno da bi poljski proizvođač PGZ sledećih meseci Ukrajincima trebalo da pošalje oko 60 haubica krab.

Sve je počelo kada su Poljska, Slovačka i Mađarska u petak zabranile uvoz ukrajinskih žitarica, nakon što je 15. septembra istekla zabrana Evropske komisije za uvoz ukrajinske hrane u pet istočnih zemalja članica.

Moravjecki je optužio ukrajinske oligarhe da su "gurali svoje žitarice na poljsko tržište" bez brige za lokalne poljoprivrednike. On je naglasio da će Poljska braniti sopstvene ekonomske interese, ali da spor oko žitarica ne dovodi u pitanje bezbednost Ukrajine.

Nakon više oštrih istupa s obe strane, čini se da se nazire kraj sporu. Al Džazira prenosi da je ukrajinski ministar poljoprivrede u telefonskom razgovoru sa poljskim kolegom pristao da pronađe rešenje trgovačkog spora koje je u interesu obe zemlje, objavilo je u četvrtak ukrajinsko ministarstvo.

Potvrdili su "bliske i konstruktivne veze i složili se da razrade mogućnost saradnje na izvoznim pitanjima u bliskoj budućnosti".

Najviši poljski zvaničnici, uoči skorih opštih izbora, brane odluku o embargu. Tako je poljski predsednik rekao da poljske vlasti moraju pre svega da štite poljske interese, dodajući da Poljska pomaže Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, ali mora i da zaštiti interese svojih poljoprivrednika.

Predsednik Duda je istakao da Poljska želi da Ukrajina preživi, pa su poslali "ogromnu" vojnu pomoć – 300 tenkova iz svojih zaliha, rekao je, zatim 100 oklopnih transportera, poljske haubice krab, koje su "omogućile Ukrajini da udari ruske snage u pozadini".

Poljska je poslala Ukrajini 320 tenkova iz sovjetske ere i 14 borbenih aviona MiG-29, navodi BBC, koji po vrednosti poslatog oružja smešta Poljsku na šesto mesto. Ipak, ta je zemlja prva NATO zemlja koja je Ukrajini poslalal borbene avione, mnogo pre SAD.

Spor oko žita počeo je nakon ruske invazije, zbog koje su zatvoreni glavni pomorski putevi preko Crnog mora. To je pak dovelo do toga da su velike količine žita završile u zemljama središnje Evrope. Ni Mađarska ni Slovačka, koje su takođe zabranile uvoz ukrajinskih žitarica, neće zabranjivati njihov tranzit preko svoje teritorije, javlja BBC.

Poljska se odlučila na zabranu uvoza nakon što je Evropska komisija objavila da neće produžiti zabranu uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice, suncokreta i suncokretovog ulja iz Ukrajine u Poljsku, Bugarsku, Mađarsku, Rumunjsku i Slovačku. Međutim, priliv ukrajinskog žita bi "izazvao novi krah na poljskom tržištu žitarica", pa će zabrana "pomoći u sprečavanju štrajkova i društvenih nemira", objavila je poljska vlada.

Premijer Poljske je rekao i da će proširiti broj ukrajinskih proizvoda kojima će biti zabranjen uvoz ukoliko Kijev eskalira spor oko žita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu