Pašalić: Devojčica koja je hospitalizovana u Tiršovoj nema ime niti JMBG

Devojčica koja je u teškom stanju pronađena u kolima svojih roditelja nema ni ime, ni JMBG, naveo je Zoran Pašalić, zaštitnik građana.

Izvor: Tanjug
Podeli
ogoboom/Depositphotoos/Ilusracija
ogoboom/Depositphotoos/Ilusracija

Pašalić je zahtevao od nadležnog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad Beograd da u zakonskom roku odredi lična imena devojčici, kao i njenoj braći i sestrama.

Iz Kancelarije zaštitinika građana podsećaju da, u skladu sa odredbama Porodičnog zakonika i Zakona o matičnim knjigama, u slučaju da u roku od 30 dana od dana rođenja, detetu nije određeno lično ime, organ starateljstva postaje nadležan za određivanje ličnog imena.

Zaštitnik građana je juče pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad Beograd i već danas utvrdio i da se porodica nije nalazila u evidenciji organa starateljstva do događaja od 20. septembra.

"Kao i do sad, Zaštitnik građana aktivno prati rešavanje problema pravno nevidljivih pripadnika romske zajednice, s obzirom na to da uprkos naporima nadležnih organa i dalje postoje građani koji su pravno nevidljivi", ističe se u saopštenju.

Podsetimo, dvogodišnje dete bez svesti prevezeno je privatnim automobilom uz pratnju policije u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu