Pucnjave širom Švedske: Više od 30 mrtvih

Kriminalne bande postale su sve veći problem u Švedskoj poslednjih decenija.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT
EPA-EFE/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT

Švedska se suočava sa sve većim brojem pucnjava, bombaških napada i napada granatama, posebno u najvećim gradovima Stokholmu, Geteborgu i Malmeu.

Do 15. septembra, policija je izbrojala 261 pucnjavu u Švedskoj ove godine, od kojih je 34 bilo smrtno, a 71 osoba je ranjena. Samo u septembru, zabeležene su četiri pucnjave, od kojih tri sa smrtnim ishodom, u Upsali, zapadno od Stokholma i u glavnom gradu Švedske, prenosi Asošiejted pres.

Trinaestogodišnji dečak iz predgrađa Stokholma, koji je ranije ovog meseca pronađen mrtav u šumi u blizini svoje kuće, poslednja je žrtva smrtonosnog rata bandi u Švedskoj, saopštilo je danas Tužilaštvo.

Dečak Milo, koji je identifikovan samo po imenu, upucan je u glavu tokom "grubog i potpuno bezobzirnog nasilja bande", rekla je tužiteljka Lisa dos Santos i dodala da se pretpostavlja da je upucan u Haningeu, južno od Stokholma, odbijajući da iznese više detalja zbog istrage koja je u toku.

Švedski mediji, koji su objavili fotografije Mila uz dozvolu njegove porodice, javili su da je telo prebačeno u šumu nakon što je dečak, koji nije bio poznat policiji, ubijen.

Nestanak je prijavljen 8. septembra, a njegovo telo je pronašao prolaznik tri dana kasnije.

U junu je muškarac sa automatskim oružjem otvorio vatru u ranim jutarnjim satima ispred ulaza u stanicu metroa u Farsti, predgrađu južno od glavnog grada Švedske, i pogodio četiri osobe.

Petnaestogodišnji dečak je preminuo ubrzo nakon zadobijenih rana, dok je druga žrtva, 43-godišnji muškarac, preminuo kasnije.

Dva muškarca u 20-im godinama kasnije su uhapšena zbog sumnje za ubistvo i pokušaj ubistva.

Ministar pravde Gunar Stromer Švedske je rekao da je ispaljeno više od 20 hitaca i opisao pucnjavu kao "domaći terorizam".

Švedska vlada desnog centra pooštrava zakone kako bi se uhvatila u koštac sa kriminalom u vezi sa bandama, dok je šef švedske policije ranije ovog meseca rekao da su zaraćene bande donele „neviđen” talas nasilja u skandinavsku zemlju.

"Ubijeno je nekoliko dečaka od 13 do 15 godina, majka zločinca je pogubljena kod kuće, a mladić u Upsali je ubijen na putu na posao", rekao je šef policije Anders Tornberg na konferenciji za novinare 13. septembra.

On je procenio da je oko 13.000 ljudi povezano sa švedskim kriminalnim podzemljem.

Švedska policija je saopštila da „gledano sa tačke gledišta kriminalaca, postoji nekoliko prednosti regrutovanja mladih ljudi. Dete ne kontroliše policija na isti način kao odraslu osobu, niti može biti osuđeno za zločin.

Takođe, mlade osobe je lakše eksploatisati jer su podložnije uticaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu