Ukrajinska vojska se oglasila: Suspendovan(a) je, odmah

Transrodni portparol ukrajinske vojske Sara Ešton-Sirilo smenjen je s funkcije nakon pretnji ruskim novinarima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Komanda Teritorijalnih odbrambenih i Oružanih snaga Ukrajine ne odobrava izjave portparola ukrajinske vojske Sare Ešton-Sirila. Ukrajinske odbrambene snage striktno se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava", navelo je ministarstvo na društvenoj mreži Iks

"Sara Ešton-Sirilo biće suspendovana sa dužnosti što stupa na snagu odmah i trajaće dok se ne završi istraga", stoji još u saopštenju, čije delove je preneo Raša tudej Balkan.

Naime, transrodni portparol ukrajinske vojske, Amerikanac Sara Ešton-Sirilo u svom obraćanju kazao je da će Oružane snage Ukrajine početi da ubijaju još ruskih novinara u zoni Specijalne operacije, istakavši da će "svi ruski ratni zločinci-propagandisti biti uhvaćeni, a da će pravda pobediti, jer u Ukrajini idu ka ovoj misiji sa verom u Boga i slobodu".

Pročitajte još i:

- Odgovor američkom senatoru: "Odgovaram ukrajinskom narodu, komandi i američkim poreskim obveznicima"

Nakon ove objave, oglasila se i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, poručivši da će međunarodnim i nevladinim organizacijama poslati video, na kojem se vidi predstavnik ukrajinskih odbrambenih snaga obećava da će "ubijati proruske novinare, kao dokaz terorističke prirode kijevskog režima".

"Američka transseksualka 'Sara' Ešton-Sirilo, trenutno predstavnica ukrajinskih Teritorijalnih odbrambenih snaga, rekla je da će ubijati proruske novinare zarad 'Boga i potpunog oslobođenja'. Zombi apokalipsa", napisala je Zaharova na Telegramu.

Međutim, Sara Ešton se tu nije zaustavila. Nekoliko dana kasnije, ponovo je pozvala na ubistvo ruskih novinara navodeći da su "ruski propagandisti" isto što i ratni zločinci i da Kijev planira da "privede pravdi ove zločince" nakon što Ukrajina "pobedi i vrati se granicama iz 1991. godine".

"Dozvolite mi da jasno ponovim - za marionete Kremlja Sašu Koca (ruski novinar), Mariju Zaharovu i takozvanu šeficu za ljudska prava Tatjanu Moskaljkovu", poručio je transrodni portparol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu