Moskva opominje: Blizu ste naše granice

Moskva -- NATO ne krije da tokom vojnih vežbi izvodi akcije za odbijanje potencijalnog napada iz Rusije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije za Sputnjik.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"NATO neprekidno povećava razmere svojih vojnih vežbi tokom poslednjih decenija. One su sve provokativnije i agresivnije. Namerno se održavaju uglavnom u blizini ruskih granica", ocenjuje Ministarstvo spoljnih poslova.

Zbog toga višestruko raste rizik od zaoštravanja situacije.

"Hteli bismo da istaknemo da usled manevara Alijanse u neposrednoj blizini ruskih granica, vazdušnog i morskog prostora, višestruko raste rizik od nenamernih incidenata i pogoršanja situacije. U aktuelnim uslovima konstantne eskalacije napetosti od strane NATO-a, opasnost da takvi slučajevi nehotice prerastu u oružani sukob izuzetno je velika", poručuju ruske diplomate.

Vojne vežbe "Stedfast defender" koje su, prema dostupnim informacijama, planirane za proleće 2024. godine, istovremeno će obuhvatiti teritoriju nekoliko evropskih zemalja. Planirano je da se angažuje preko 40.000 vojnika, podsećaju iz ruskog Ministarstva.

Takođe, kao i sve ostale vežbe iz serije "Difender", i pomenuti manevri predviđaju prebacivanje američkih jedinica i vojne tehnike u Evropu i razvoj odgovarajuće logistike.

Ranije je objavljeno da NATO planira da u proleće 2024. u Nemačkoj, Poljskoj i baltičkim zemljama održi najveće vojne vežbe od vremena Hladnog rata kako bi uvežbao dejstva za "odbijanje" navodnog "ruskog napada".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu