"Ako to ne učini biće posledica"

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da Priština treba da krene sa formiranjem ZSO, kao i da će biti posledica ukoliko to ne bude učinjeno.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Valdrin Xhemaj
EPA-EFE Valdrin Xhemaj

"Srbija ima drugačiju viziju, ali da to ne znači da Kosovo ne može da unapredi asocijaciju koja se bavi zabrinutošću srpske zajednice na Kosovu", rekao je Hovenijer.

"Smatramo da to treba da bude u potpunosti u skladu sa važećim Ustavom Kosova. Smatramo da to treba da bude u potpunosti u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ne verujemo da treba da postoje izvršne vlasti ili ovlašćenja", rekao je Hovenijer u intervjuu za Radio slobodna Evropa.

Hovenijer je rekao da se nada da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti raditi sa predstavnicima Evropske unije na tom "strateškom cilju", te da će, ako to ne učini, biti posledica.

Veoma smo posvećeni tome da vidimo napredak tzv. Kosova, ali ne možemo biti zainteresovaniji od Vlade tzv. Kosova, kaže Hovenijer.

On je naglasio da je Priština ta koja je odbila kompromisni put u Briselu.

I kao što je visoki predstavnik Borelj rekao u svojoj izjavi za medije, on je izneo kompromisni put napred koji je Srbija na kraju prihvatila, a tzv. Kosovo nije.

"To nije srećna okolnost i nadamo se da će Vlada Kosova takođe naći način da radi sa posrednicima EU na pronalaženju zajedničkog puta napred", rekao je Hovenijer.

Američki diplomata je naveo da SAD očekuju da obe strane u potpunosti implementiraju sve svoje obaveze u okviru Ohridskog sporazuma i njegovog aneksa o implementaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu